Catalaanse coca

Ingrediënten
Deeg: 250 g broodbloem; 4 theelepels instantgist; 25 ml olijfolie; circa 150 ml lauw water; 2 theelepels zout Beleg: 2-4 eetlepels olijfolie; 1 ui, fijngeschaafd; 200 g courgette, ongeschild fijngeschaafd; 1 fijngesneden teen knoflook; 1 rode en 1 groene paprika; 1 heet pepertje; 250 g snoeptomaatjes, gehalveerd; 200 g verse tonijn, of een blikje; 50 g pijnboompitten; peper, zout Bakmateriaal: ovenbakplaat ingevet met olijfolie

Catalaans is de taal van Catalonië en van de Balearen, verwant met het Occitaans van de Languedoc, waar coca ook voorkomt. Coca zou volgens sommigen in de Karolingische tijd overgenomen zijn uit het Nederlands. Kras! Anderen leiden het af van Latijn coqu¿re (koken/bakken). In veel oude handschriften vind je bijvoorbeeld voor coquus (kok) ook cocus. Maar het woord is ouder. Op Babylonische kleitabletten komt kukku voor en dat is weer geleend an de Sumeriërs, die in 2500 v.Chr. spraken van gug.

Coca is de Catalaanse pizza, met wel een verschil, want hij kan zoet of hartig zijn, want voor het beleg zijn er geen regels. Alleen nooit kaas. Wat zijn dat trouwens: regels? Je neemt toch gewoon wat je in huis hebt? Het wordt dan een echte coca amb recapte (uit de provisiekast). Ik had een stukje duurzame tonijn.

Bloem en gist mengen, olijfolie en water toevoegen, kort kneden, misschien met extra water voor een soepel deeg. Zout erbij, kwartier kneden. Uur onder vochtige doek rijzen bij kamertemperatuur.

Ui, courgette en knoflook glazig fruiten in olijfolie. Uit de pan nemen.

Dunne reepjes paprika met het fijngesneden pepertje zonder pit bakken tot ze ietsje bruin worden. Uit de pan nemen.

Tomaatjes aanfruiten en uit de pan nemen.

Tonijn met peper en zout aan weerszijden bakken tot de vis gaar is. In stukjes trekken.

Oven voorverwarmen op 230 ¿C.

Het bestoven deeg op de bakplaat uitdrukken tot circa 26x34 cm; 15 minuten toegedekt laten narijzen. Beleggen met het courgettemengsel, in de lengte twee rijtjes maken van tonijnstukjes, daarnaast en daartussen eerst groene, dan rode reepjes paprika, gekruist. Tomaatjes erbij leggen, pijnpitten erover. Peper en zout erop en nog wat olijfolie.

Bakken: middelste richel 20-25 minuten. Warm of lauw eten met een glas Rosé Costières de Nîmes.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden