castro's as begint aan lange reis

Zijn as is zorgvuldig ingepakt in een kistje van cederhout, met daaromheen de Cubaanse vlag, en daar dan weer een glazen vitrine overheen. Het geheel is uitgestald op een aanhangwagentje dat wordt voortgetrokken door een militaire jeep.

Zo vertrokken de resten van de vrijdag overleden Cubaanse oud-president Fidel Castro (90) gisteren uit de hoofdstad Havana. Zijn as zal vier dagen worden rondgereden, van het noordwesten van het eiland naar het zuidoosten. Eindpunt is Santiago de Cuba, waar Castro's gecremeerde lichaam zondag zal worden begraven.

De tocht van ruim duizend kilometer is bedoeld om zoveel mogelijk Cubanen afscheid te kunnen laten nemen van hun revolutionaire leider. Dat doen ze ook: langs de route staan veel inwoners die met vlaggetjes zwaaien en 'Viva Fidel!' roepen.

Het traject heeft een symbolische lading: van 2 tot 8 januari 1959, na de overwinning van zijn guerrillastrijd tegen toenmalig dictator Batista, legde Castro dezelfde weg in omgekeerde richting af, eindigend in het machtsbolwerk Havana.

Een hoogtepunt van Castro's dodenrit moet een halte worden in Santa Clara. Daar liggen in een mausoleum de resten van zijn vroegere strijdmakker Che Guevara, die in 1967 is overleden.

Hoewel hij bij de meeste Cubanen nog altijd geliefd was, kreeg hij veel kritiek van de Verenigde Naties en van de oppositie, vanwege schendingen van de mensenrechten onder zijn bewind. Grote regeringsleiders kwamen dan ook niet opdraven bij de afscheidsceremonie. De Amerikaanse, Russische en Chinese presidenten bleven weg. De enige Europese leider die zijn gezicht liet zien, was de Griekse premier Alexis Tsipras. Die noemde het Cuba van Castro een 'internationaal symbool van verzet'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden