Commentaar

Caster Semenya wordt gediscrimineerd

Caster Semenya Beeld BSR Agency
Caster SemenyaBeeld BSR Agency

De internationale atletiekbond en sporttribunaal Cas discrimineren Caster Semenya door haar te dwingen hormoonremmers te slikken voordat ze mag deelnemen aan wedstrijden.

Haar aangeboren uitzonderlijk hoge testosteronspiegel zou de competitie niet eerlijk maken. Die eis betekent ook nog eens dat de lichamelijke integriteit van de Zuid-Afrikaanse atlete wordt geschonden. Ze is immers voor haar loopbaan volledig afhankelijk van deze wedstrijden. Ze heeft al de niet malse test ondergaan om te kijken 'of ze wel echt een vrouw is'. Hormoonremmers slikken is een onzekere ingreep met mogelijk vergaande bijwerkingen.

Het meest schrijnende aan de zaak is dat het sporttribunaal ronduit toegeeft dat de atlete wordt gediscrimineerd door de sportbond. Maar, zo voegt het Cas toe, de eis van de sportbond is 'redelijk, noodzakelijk en proportioneel'. Het tribunaal geeft daarmee weinig blijk van inzicht in grondrechten. Vooral het bewijs voor de noodzakelijkheid van dit zware middel is flinterdun. Er zijn aanwijzingen dat zoveel testosteron wellicht een atlete een procentje of wat extra voordeel geeft op de kortere afstanden waaraan Semenya deelneemt. Definitief is dat bewijs echter niet. Of het dus echt noodzakelijk is tot deze draconische ingreep over te gaan, is allerminst bewezen. De bond voert op dat het niet eerlijk is voor de concurrenten van Semenya. Dat moge zo zijn, een volleybaltalent dat uitgroeit tot een reus van 2 meter 30 gaan we ook geen groeiremmers voorschrijven omdat de tegenstanders een stuk lager uitkomen.

Of het de bond werkelijk om andere atletes gaat, is nog maar de vraag. Het sporttribunaal was nog wel zo verstandig te adviseren de hormoontest niet te verplichten op de 1500 meter, die Semenya ook loopt. Want voor die afstand, waar het waarschijnlijk iets minder aankomt op explosiviteit, is helemaal geen bewijs van een voordeel van extra testosteron. Daar trekt de atletiekbond zich echter niets van aan, de hormoonmaatregel gaat ook voor die afstand gelden. Die reactie roept de vraag op of er wellicht juist commerciële belangen spelen die vereisen dat niet steeds dezelfde atlete wint. Topsport kan immers flink onder invloed staan van televisierechten en sponsoren.

Laten we niet vergeten dat het succes van deze atlete voor het overgrote gedeelte is terug te voeren op haar talent, trainingsarbeid en mentale inzet. Moeite waardoor de bond met een enkele pennenstreek een streep zet. Het is te hopen dat Semenya ook het oordeel over die langere afstand aanvecht bij het tribunaal. Tegelijkertijd is er bitter weinig hoop dat in deze zaak de grondrechten en werkelijke sportiviteit in goede handen zijn bij dit orgaan.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden