Cashback/ Koele caissière geneest Ben van liefdesverdriet

’Cashback’ dient zich aan als een fris Brits filmpje dat het aloude studentenbestaan toch opeens weer sprankelend laat zijn. Als je naar ’Cashback’ kijkt, besef je hoe weinig nieuws er op filmgebied uit Engeland komt. In Cannes klaagde de Britse pers over de afwezigheid van Britten in competitie of andere programma’s. De enige film die als Britse verrassing werd binnengehaald, was ’Control’ van Anton Corbijn.

Evenals Corbijn is Sean Ellis een fotograaf die zich via muziekvideo’s, spotjes en korte films als filmmaker bekwaamde. Ellis verwierf faam als mode- en portretfotograaf in Londen en maakte in 2004 een twintig minuten durende korte film, ’Cashback’, die een nominatie kreeg voor een Oscar, en die met hulp van Ridley Scott werd omgewerkt tot een avondvullende film. De korte versie van ’Cashback’ staat op www.trouw.nl/cashback, en is een prima smaakmaker voor de langere bioscoopversie over de avonturen van een Londense kunstacademiestudent volgen.

Ben heeft liefdesverdriet en ziet ’s nachts de klok wegtikken. Na vele slapeloze nachten besluit hij zich aan te melden voor de nachtploeg van de plaatselijke supermarkt. Onder begeleiding van kostelijke ’supermarkt-melodieën’ als Ravels Bolero en Bellini’s Casta Diva, maar ook Bryan Adams en Frankie Goes To Hollywood, zien we Ben opgaan in supermarktmeligheden en overpeinzingen over kunst en schoonheid.

Dat de student schoonheid vooral ziet in vrouwen die op etalagepoppen lijken, compleet met kale venusheuvels, zal vooral aan de blik van de voormalige modefotograaf liggen. Ben kan ook in gedachten het beeld bevriezen, en meisjes als barbiepoppen uitkleden en weer aankleden, als een fotograaf. ’Cashback’ ziet er fris uit, vooral in de vormgeving, maar heeft ook iets vunzigs met al die meisjes die weer bloot moeten.

(Regie: Sean Ellis. Met Sean Biggerstaff en Emilia Fox. In 13 bioscopen.)

Klik hier voor de trailer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden