'CASH, follow the money'

Jongerentheater

'CASH, follow the money' Door MAAS ****

"Sorry voor de crisis", zegt een bankier tegen het publiek. "Sorry voor jullie toekomst." In twee zinnen schetst de voorstelling 'CASH' de gevolgen van de bankencrisis voor jongeren.

De wereld van het grote geld, met aandelen, opties en derivaten, gaat hen boven de pet. Maar als je het probleem vertaalt naar tien euro zakgeld die je in vertrouwen uitleent en niet meer terugkrijgt, zitten ze ineens rechtop in hun stoel. Dan begrijpen ze wel waarom de ontslagen bankmedewerker en zijn secretaresse samen met een studentikoze hacker en een gespierde crimineel in deze voorstelling een bankoverval willen beramen. "Geld maakt niet gelukkig", vindt bankemployee Sinan Eroglu. "Maar ik huil liever in een Audi 8 dan in een bus van Connexion."

Het zwarte decor vol grafische prints en oplichtende grafieken lijkt op een beursvloer in een stad vol wolkenkrabbers. Een showact van actrice Nastaran Razawi geeft het toneelbeeld een glossy draai. Ze danst in een wervelwind van bankbiljetten die in kleurig glitterlicht naar beneden dwarrelen.

In een mix van een heist movie à la 'Ocean's Eleven' en kritisch teksttheater leggen de acteurs de macht van geld bloot. Ze gaan ook stevig met het publiek in gesprek. Zou je voor vijftig euro iemand zoenen die je niet aantrekkelijk vindt? En voor honderd of tweehonderd euro? De jongens en meisjes op de eerste rij beginnen onrustig te giechelen als het bedrag steeds verder stijgt. Iedereen heeft een moraal maar het is de vraag hoe stevig je in je schoenen staat als er euro's te verdienen zijn.

Schrijver en regisseur Floris van Delft maakt het financiële circuit inzichtelijk zonder de werkelijkheid te veel geweld aan te doen. In het bankwezen draait het om vertrouwen. Je moet ervan op aan kunnen dat het geld op je bankrekening veilig is en je geen biljet terugkrijgt dat op de achterkant blanco is, zoals een jongen in het publiek gebeurt. De link naar de bankoverval is snel gelegd. Als je bedenkt dat twee procent van de wereldbevolking 98 procent van de financiën in handen heeft, is een bank beroven niet meer dan rechtvaardig, toch? Snel en nauwgezet plannen ze de kraak, maar al tijdens de voorbereidingen verliezen ze ook het vertrouwen in elkaar.

Het slot is een verwarrende rollercoaster vol sirenes, geschreeuw en geknal. De bankoverval hult de theaterzaal in een enorme rookwolk en dan raakt ook de verhaallijn uit het zicht. Zijn ze gesnapt en belanden ze in de cel? Wie gaat er met de buit vandoor? Dat weten we ook in de echte wereld nog steeds niet zeker. 'CASH' is een geslaagde mix van 'De Prooi' en 'De Verleiders' voor jong publiek.

Tournee t/m 14/12. Info:www.MAAStd.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden