Casey

CASEY

HERDENKING (2)

Bram Grandia is een beetje selectief verontwaardigd over de herdenking op de Dam (Trouw, 7 mei). Hij hoorde wel de muziek en niet de voortrefffelijke rede van Max van der Stoel, die aan zijn wens beantwoordde.

Ik was er ook met een dochter en die hoorde ik niet klagen 'waarom wordt er niets gezegd papa', omdat alles duidelijk hoorbaar was. Grandia had zijn dochters moeten antwoorden: 'We staan wat veraf'.

In tegenstelling met Grandia ben ik van mening dat er niets gezegd had moeten worden ondanks het goede dat gezegd werd. Het is de taak van de ouders om te vertellen wat de gevaren van het fascisme zijn. Ze moeten niet afhankelijk zijn van een gezwollen redevoering (deze keer niet) van een vreemde. Ziedaar de taak voor Grandia, want blijkbaar wisten zijn kinderen niet waarover het ging.

Overigens ben ik van mening dat de muziek ook ruimte moet laten voor andere religies en opvattingen. Toch nog iets positiefs in het nurkse stuk van Grandia.

Veldhoven-ds. G. Banning

MYTHE Op de Acht mei-manifestatie maakte Matthew Fox 'zijn gehoor duidelijk dat het in de relatie tussen Europa en de natuur is misgegaan, toen Columbus Amerika ontdekte en de Europeanen de cultuur vernietigden, die gekenmerkt was door een grote harmonie tussen de mensen en de rest van de schepping'.

De indianen gingen harmonisch met de natuur om, de blanke krijgt de schuld. Welke bevrijdingstheoloog wenst geconfronteerd te worden met de massale uitroeiing van fauna in de nasleep van de indiaanse 'verovering' van Amerika, nu zo'n 12 000 jaar geleden? Driekwart van de grote zoogdieren verdween toen door overbejaging in een paar eeuwen tijd. Een armzalig bestand aan grotere dieren bleef over.

Beseffen zij wel dat de Maya-beschaving ten onder is gegaan aan genetische verarming onder de massoorten, ontbossing en bo-

demuitputting?

En wat die harmonische gevoelens over de natuur betreft: in een poging de ondergang van de wereld door natuurgeweld te keren waren de Azteken bereid jaarlijks duizenden mensen te offeren. Het is maar wat je harmonie noemt.

Wie verzet zich nu eens tegen dit soort historisch-ecologische mythevorming?

Maarssen-S. W. Verstegen (docent ecologische geschiedenis aan de VU)

STAKING

Ik lees in Trouw (12 mei) over artsen en verpleegkundigen in Rusland, die onder de meest erbarmelijke omstandigheden moeten werken. Zij hebben geen goede apparatuur voorhanden, te weinig medicijnen, verband en linnengoed. Bovendien ontvangen ze een hongerloon. Deze mensen zijn van plan te gaan staken om op die manier de aandacht op hun situatie te vestigen. Terecht!

In Nederland gaan de verpleegkundigen hun acties uitbreiden, omdat ze niet tevreden zijn met hun werkomstandigheden en salaris. Met alle respect voor het vele en goede werk dat deze mensen doen, vraag ik me toch af: wordt het niet eens tijd dat aan de stakingsgolven in ons land en in de overige landen van het rijke Westen een eind komt? Want... hebben wij het werkelijk zo slecht? Stellen wij niet te hoge eisen?

Misschien moeten we allemaal het sprookje van vrouwtje Piggelmee weer eens goed lezen. Zij wilde steeds meer en meer en was nooit tevreden. Wat werd uiteindelijk haar lot? Terug naar de Keulse pot!

Dwingeloo-B. de Roovan der Sluis

JOEGOSLAVIE

'CDA-Kamerlid De Kok wil in Joegoslavie militair ingrijpen'. Toen ik deze kop in Trouw van 11 mei op de voorpagina las, was mijn eerste reactie: Wat goed. Eindelijk eens een politicus die consequent is.

Ik zag de heer De Kok bepakt en bezakt in zuidoostelijke richting afreizen. Ik zag zijn goede voorbeeld door andere politici en regeerders al gevolgd. Bij verder lezen begreep ik dat De Kok iets anders wil. Hij wil met zijn oproep andere mensen iets laten organiseren waardoor weer andere mensen verplicht kunnen worden zich te laten slachtofferen.

De Nederlandse regering maakt zich zorgen over de positie van de Nederlandse VN-miltairen in Sarajewo. En met hen waarschijnlijk ook een beetje de familieleden van deze mensen.

De oplossing? Laat 'onze jongens' terugkomen. Kap toch met die hap!

Bilthoven-H. N. van Dijl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden