Casagrande verbannen uit Giro

CONEGLIANO - Met de uitsluiting van Francesco Casagrande is de Ronde van Italië alweer een favoriet voor de eindzege kwijtgeraakt. De Italiaan, nummer vier in het klassement, werd gisteren verantwoordelijk gehouden voor de val van de Colombiaan John Freddy Garcia. De etappe werd gewonnen door Mario Cipollini.

Na het verdwijnen van Stefano Garzelli en Gilberto Simoni wegens doping is het naar huis sturen van Casagrande een nieuwe klap voor de Giro. De kopman van Fassa Bortolo, leider in het bergklassement, zou Garcia gehinderd hebben bij een sprint om de punten op een bergje van de derde categorie, na 21 kilometer in de verder vlakke etappe. De Colombiaan van Sella Italia belandde met verwondingen in het ziekenhuis.

Volgens de Nederlandse juryvoorzitter Tijn Swinkels was het gedrag van Casagrande 'ernstig incorrect'. De jury nam de beslissing op basis van getuigenverklaringen van andere renners. Ook Casagrande en zijn ploegleider Ferretti werden gehoord. Televisiebeelden waren er niet.

,,Diverse renners hebben zich na de beklimming bij de jurywagens gemeld om uit de doeken te doen wat ze gezien hadden. Casagrande gedroeg zich erg agressief ten opzichte van de Colombiaan'', verklaarde Swinkels, in het dagelijks leven belastingambtenaar in Helmond. ,,De jury heeft gewoon volgens de reglementen gehandeld.''

Tegen de beslissing was geen beroep mogelijk. De Italiaanse boosdoener verklaarde zich van geen kwaad bewust te zijn. ,,Ik ben altijd correct. Ik heb hem niet bewust in de problemen gebracht.''

Het is de tweede keer dat Fassa Bortolo in de Giro een renner kwijtraakt door een verrasende jurybeslissing. Vorig jaar werd Wladimir Belli uit de koers gezet, nadat hij een supporter een klap had gegeven. De wielerfan zou Belli beledigd hebben.

Mario Cipollini was na zijn vierde sprintzege duidelijk in zijn commentaar. Hij had het voorval met eigen ogen gezien en gaf tijdens de wedstrijd Casagrande een uitbrander. ,,Zijn actie was verre van correct tegen een jonge renner die zijn werk probeerde te doen en wat geld met de bergpunten wilde verdienen.''

Vanaf vandaag moeten de Dolomieten de beslissing brengen in het klassement. De 37-jarige Duitser Jens Heppner draagt nog altijd de roze trui maar aangenomen wordt dat de strijd om de eindzege nu zal gaan tussen Dario Frigo, Tyler Hamilton en de verrassende Australische ex-mountainbiker Cadel Evans.

De rit van gisteren stelde, behoudens het incident aan het begin rond Casagrande, verder weinig voor. De Belg Marichal mocht bijna de hele middag op kop rijden, maar verdween in de finale snel uit beeld. De ploeggenoten van Cipollini brachten hun kopman al vroeg aan het front. Pogingen van minder getalenteerde lieden tijdens de plaatselijke omlopen een massasprint te ontlopen, liepen op niets uit. Het enige gevaar voor Cipollini kwam van het weer. Door de stromende regen was het wegdek in de plaatselijke ronden spekglad geworden. De vele bochten maakten de aankomst tot een echte uitdaging voor durfals.

Dat de ploeg rond Cipollini alles voor de 'oude meester' over heeft bleek in de laatste kilometer. Lombardi zette de gevaarlijke Petacchi buitenspel, waarna het voor de kopman via een uitgekiende manoeuvre in een bocht kort voor het einde simpel was te winnen.

'Cipo' zette zijn zegeteller in de Giro op 38. Zondag in Milaan krijgt de routinier opnieuw een kans dichter bij het historische record van Alfredo Binda (41) te komen.

Steven de Jongh mengde zich gisteren ook in het sprintgeweld. De renner van de Rabobank kwam als vierde over de streep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden