Caruana houdt vooralsnog z'n poot stijf tegen Carlsen

Ook in de vijfde ronde speelden Carlsen (op de rug) en Caruana van de week remise.Beeld EPA

In de eerste zes partijen in de tweekamp tussen Carlsen en Caruana bleef het echte vuurwerk nog uit.

Reikhalzend was er uitgekeken naar de tweekamp schaken om de wereldtitel, maar de Noorse regerend wereldkampioen Magnus Carlsen en zijn uitdager, de Amerikaan Fabiano Caruana, geven elkaar vooralsnog geen duimbreed toe. Na zes partijen was de stand gisteren 3-3.

Vooraf was gerekend op vuurwerk in Londen. Carlsen-Caruana is een botsing van speelstijlen. Het genie Carlsen tegen de koele rekenaar Caruana, Europa tegen Amerika, en een excentrieke Noor tegen de meer introverte Amerikaan. Tot op heden houden ze elkaar in evenwicht, met zes opeenvolgende remises. "Het niveau is tot dusver prima", meent de Nederlandse grootmeester Loek van Wely. "Hoewel hun stijlen uiteenlopen, zie je deze tweekamp ook dat ze vrij allround zijn. Carlsen is normaal gesproken goed in het uitmelken van een 'droge' stelling, maar Caruana houdt telkens zijn poot stijf."

Steken

De voorbije week, nadat Caruana met twee keer wit bleef steken op remise en een verslaggever vroeg of dat een gemiste kans was, constateerde de Amerikaan droogjes: "Ik kan alleen maar teleurgesteld zijn als ik een kans mis of een fout maak." Daarvan is tot op heden nog geen sprake geweest.

Caruana valt lastig te peilen. Al bespeurde de Nederlandse grootmeester Anish Giri onlangs een kentering in zijn gedrag. "In het begin was Fabiano heel bescheiden en in zichzelf gekeerd", zei hij eerder dit jaar in deze krant. "Nu is hij meer aanwezig. Caruana is meer een feestbeest geworden. Erg vrij. Soms iets te vrij, want dan loopt hij erbij alsof het schaken hem even niets kan schelen."

Carlsen loopt steevast met een ernstig gezicht rond als er een schaakbord in de buurt is. Onberekenend is hij soms. Zoals in Saudi-Arabië, waar hij eerder dit jaar tijdens het afsluitende persmoment na het wereldkampoenschap blitz (snelschaken) een vreemd handgebaar maakte en de benen nam. Een anti-climax, zeker voor de tientallen kinderen die smeekten om een handtekening van hun idool.

Het is niet makkelijk om een van de beste schakers aller tijden te zijn. Carlsen heeft de wereldtitel sinds 2013 in zijn bezit. De Noor won destijds van de Indiase grootmeester Viswanathan Anand, waarmee de toen 22-jarige Carlsen na Garry Gasparov de jongste wereldkampioen ooit werd. Daarna verdedigde Carlsen zijn titel met succes tegen opnieuw Anand (in 2014) en de Rus Sergej Karjakin (2016). Bij die laatste prolongatie ontsnapte Carlsen. De Noor had een tiebreak nodig om zijn wereldtitel te behouden, nadat de score na twaalf klassieke partijen keurig verdeeld was.

Onklopbaar

Dat Carlsen in de tiebreak vrijwel onklopbaar is, moet hij zeker in het achterhoofd houden in de ontmoeting met Caruana, stelt Van Wely. "Carlsen verliest zelden een tiebreak", zegt hij. "Aan de andere kant moet hij waken voor vals optimisme. In de laatste partij speelt Caruana met wit. Ik denk dat Carlsen het eng vindt om het daarop aan te laten komen."

Dat Carlsen heerst in het snelschaken, weet ook Giri. In januari, na een spannend toernooi in Wijk aan Zee, stonden Carlsen en Giri samen aan kop. Een tiebreak moest de beslissing brengen op het Tata Steel-schaaktoernooi. Carlsen heerste, hoewel hij met trillende handen zijn stukken verplaatste tegen zijn angstgegner Giri.

De tweekamp, met een prijzengeld van één miljoen euro, eindigt dit jaar op maandag 26 november. Mocht de stand na twaalf klassieke partijen nog gelijk zijn, dan volgt twee dagen later een tiebreak.

Overigens schrijven Carlsen (27) en Caruana (26) deze week geschiedenis. Voor het eerst in de historie strijden twee twintigers om de wereldtitel. De twee staan symbool voor een nieuw tijdperk in de schaaksport. Nu nog het gehoopte vuurwerk op het speelbord.

Lees ook:

Anish Giri: Schaken op topniveau draait om zelfvertrouwen

Anish Giri, vijftiende van de wereld, begint het Tata Steel-toernooi relaxter dan vorig jaar. Maar vol ambitie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden