Cartoonisten zeggen ’nee’ tegen hamers

Nederlandse cartoonisten tekenden voor de actie ’Nee tegen de censuur van de hamers’. De actie is opgezet door de Bulgaarse Daniela Gortcheva vanuit Nederland.

Onlangs is er een Bulgaarse journalist met hamers in elkaar geslagen. Wat is er aan de hand met de pers in Bulgarije?

„Het doel van deze aanval was om journalisten vrees aan te jagen. Het is niet voor het eerst dat dit gebeurt. Er bestaat wel persvrijheid in Bulgarije, maar er is ook veel zelfcensuur onder journalisten. Ze zijn bang voor ontslag als hun artikelen bepaalde politici ’onwelgevallig’ zijn. Op 22 september is Ognian Stefanov op straat in elkaar geslagen. Later bleek dat er geen hamers, maar een soort ijzeren stokken zijn gebruikt. Hij ligt nog steeds in het ziekenhuis. Stefanov schreef kritisch over bepaalde politici, zoals onder anderen president Parvanov en ex-minister van binnenlandse zaken Petkov.”

Komen dit soort extremen vaker voor in Bulgarije?

„Niet zo vaak als in Rusland, maar toch* genoeg is genoeg. In Burgas is ook een journalist in elkaar geslagen en journalisten die onderzoek deden naar de houtmaffia werden zelfs uitgeleverd aan het openbaar ministerie, in plaats van dat de daders gepakt werden!”

U bent hoofdredactrice van Dialog, een blad voor Bulgaren in Nederland. Zijn zij erg betrokken bij hun thuisland?

„Er wonen 8.835 Bulgaren in Nederland, de meeste van mijn kennissen zijn erg boos over deze kwestie. Ze snappen dat de problemen niet voortkomen uit de democratie, maar uit de communistische tijd. Als je een grote zware steen optilt, dan verwacht je niet dat er vrolijke vlinders en bloemetjes onder vandaan komen. De Bulgaarse maatschappij is erg kwetsbaar. Figuren uit de communistische geheime dienst zien we terug in de georganiseerde misdaad, de media en zelfs in de top van het politieke leven.”

U heeft cartoons van de Nederlandse tekenaars laten plaatsen in Bulgaarse kranten. Waarom Nederlandse?

„Ik woon in Nederland en schrijf veel artikelen voor de Bulgaarse media over Nederland. Voor het komende nummer van Dialog heb ik een artikel geschreven over de aanval op Stefanov en de bedreiging van de persvrijheid. Ik heb Jos Collignon gebeld om te vragen of hij toevallig niet een bijpassende cartoon had en was ontzettend blij om hem te horen zeggen: ’Daniela, ik maak een cartoon voor jou’. Toen is het idee ontstaan om het uit te bouwen tot een solidariteitsactie.”

Snappen Bulgaren de Nederlandse humor wel?

„De Bulgaren weten de tekeningen heel erg te waarderen. Heel veel mensen vinden de cartoon ’Hammer thinking’ van Bas van der Schot de beste: een hoofd met hersens in de vorm van een hamer. In de hoofden van sommige typen zitten inderdaad nauwelijks hersenen, maar hamers, én sikkels.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden