Carrousel gevangenisbazen stopgezet

AMSTERDAM - Een immense operatie van het ministerie van justitie loopt grote vertraging op door een uitspraak van het hof in Amsterdam. Justitie wilde per 1 september nagenoeg alle algemeen inrichtingsdirecteuren herplaatsen, maar de Ondernemingskamer van het Amsterdamse hof heeft hier een streep door gehaald.

Alle gevangenisdirecteuren handhaven door de uitspraak, voorlopig, hun positie. De kamer vindt dat het departement bij dergelijke functiewijzigingen de ondernemingsraden van de inrichtingen had moeten betrekken. Justitie stelt dat dat niet hoeft omdat de veranderingen tijdelijk zouden zijn.

Het departement heeft al dit voorjaar acht algemeen directeuren aangesteld die het gevangeniswezen centraal moeten gaan aansturen. Daarmee verliezen de andere directeuren van de in totaal twintig inrichtingen hun autonome posities. Het hof sluit in zijn vonnis niet uit dat die beoogde reorganisatie een permanent karakter krijgt.

Justitie wil meer greep op het gevangeniswezen omdat het wil gaan werken met een nieuwe visie. Het detentiebeleid moet soberder, redeneert het departement, omdat met name veelplegers en kortgestraften niet gebaat zouden zijn bij deelname aan resocialisatieprogramma's.

Per 1 juli is het nieuwe sobere beleid van kracht gegaan. Gedetineerden kunnen sindsdien volgens de wet in duocellen worden geplaatst. Ook werkplaatsen in de inrichtingen, waar gedetineerden leerden om bijvoorbeeld hout te bewerken, zijn gesloten.

Door de uitspraak is de Groepsondernemingsraad (Gor) van de Dienst Justitiële Inrichtingen ook voor het nieuwe beleid formeel een gesprekspartner geworden van het ministerie. De Gor moet nu betrokken worden bij de veranderingsoperatie de 'Nieuwe Inrichtingen' en de 'Nieuwe Leidinggevende'.

De ondernemingsraden hebben zich vanaf het begin kritisch uitgelaten over de nieuwe koers. Bij de introductie van de meermanscellen eind vorig jaar hebben zij hun zorgen geuit over de veiligheid van de bewaarders. De uitspraak van het hof is dan ook een zware dobber voor het ministerie omdat beslissingen nu pas uitgevoerd mogen worden na advies van de ondernemingsraden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden