Carrièreman in medische wereld uiteindelijk geknakt door bacterie

Het ging Paul Smits tot enkele maanden geleden nog voor de wind. Zelfs slechte omstandigheden boog hij om tot een voor hem positief resultaat

Hij begon in 1984 als arts-assistent neurologie, werd ambtenaar op het ministerie van volksgezondheid, waarna hij beleidsadviseur werd in een ziekenhuis.

Vervolgens schoot de carrièreman omhoog en kwam hij in directiefuncties in verschillende ziekenhuizen terecht, zoals Het Spitaal, het Rode Kruis Ziekenhuis, het Juliana Kinderziekenhuis en het Medisch Centrum Rijnmond Zuid (MCRZ) in Rotterdam, waarna hij vervolgens de baas van het Maasstad Ziekenhuis werd.

In dat laatste ziekenhuis beleefde hij zijn Waterloo, want de multiresistente klebziellabacterie maakte een einde aan zijn zo op het eerste gezicht glansrijke carrière. Door de uitbraak van de ziekenhuisbacterie zijn tot nu toe 28 patiënten overleden en dragen 88 patiënten de ongenode gast bij zich. Smits erkende te laat dat er een probleem was met de bacterie. Die dook in het najaar op, maar pas eind mei dit jaar erkende Smits dat er een probleem was. Zijn excuses blijken te laat. Het ziekenhuis wil nu een 'fris en schoon gezicht aan het hoofd'.

Smits heeft niet alleen problemen bij het Maasstad gekend. Toen hij nog directeur was in het Haagse Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) fuseerde hij in 1993 iets te enthousiast met het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ). De norm voor een financieel gezond ziekenhuis was toen een kinderbed op twintig bedden voor volwassenen, maar in het JKZ/RKZ was die verhouding een kinderbed op drie volwassenenbedden. Die scheve verhouding was onder meer de reden dat het RKZ op een faillissement afstevende. Zorgverzekeraars drongen aan op een fusie met het Haagse Ziekenhuis Leyenburg in 2004. Smits keerde niet terug in de raad van bestuur, maar hij werd bestuursvoorzitter in het grote MCRZ.

In het JKZ trof hij nog een ander probleem: baby's stierven en bijna elke keer leek verpleegkundige Lucia de Berk erbij te zijn. Smits deed aangifte tegen De Berk, die jaren later werd vrijgesproken. Maar Smits had geen spijt van de aangifte en zou het zo weer doen.

Ook is hij een grootverdiener in de ziekenhuiswereld. In 2010 verdiende hij zo'n vier ton. Nu hij vertrekt 'in overleg met de raad van toezicht' blijft hij niet berooid achter. Hij neemt ongeveer 2,5 ton mee, zonder extra pensioen- of bonusuitkering weliswaar, zo'n 70 mille hoger dan de balkenendenorm. Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat hij dat geld moet teruggeven.

In het nieuws omdat....
... hij per direct is opgestapt na de klebsiella-uitbraak in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden