Carrie en de gouden bikini

JANN RUYTERS

Ik draag hem nu onder mijn kleren' zei Carrie Fisher, ofwel prinses Leia, afgelopen weekend op het Hay Festival in Wales toen haar gevraagd werd of ze de gouden bikini nog steeds in haar bezit had. Het Hay Festival draait om literatuur en Carrie Fi-sher werd er geïnterviewd over haar successen als scenarioschrijfster. Alleen het publiek had het toch weer liever over het aangekondigde zevende deel van 'Star Wars', en de ooit omstreden gouden bikini, na de oranje bikini van Ursula Andress in 'Dr. No', de beroemdste bikini uit de filmgeschiedenis, zij het als kledingstuk niet helemaal serieus te nemen want van edelmetaal.

Het zevende deel van 'Star Wars' wordt nu opgenomen door voormalig Star Wars-fan J. J. Abrams (bekend van 'Star Trek') en cast en crew steken binnenkort van Aboe Dhabi over naar de Pinewood Studios in Londen. Waren de plannen rond deze nieuwe Star Wars-film lang in nevelen gehuld, inmiddels draait de pr-machine op volle toeren. Vorige week nog liet Abrams een videoboodschap uitgaan waarop hij de jonge fans uitnodigde tien dollar in een goed doel van Unicef te investeren. Wie gehoor geeft aan de oproep maakt kans op een rolletje in de film.

Dit zevende deel herenigt Luke Skywalker (Mark Hamill), Han Solo (Harrison Ford) en prinses Leia (Carrie Fisher) dertig jaar na 'The Return of the Jedi', en zorgt dus voor nieuwe interesse in Leia's gouden bikini. Deze leidde in de politieke jaren tachtig nog tot protesten van vrouwelijke Star Wars-fans die vonden dat de bikini hun heldin naar beneden haalde, maar hervond in de postmoderne jaren negentig zijn mythische status toen Jennifer Aniston zich als Rachel in 'Friends' in het goud, en de bijbehorende Leia-knotjes hulde, nadat Ross zijn meest geheime puberfantasie aan haar had opgebiecht. En de bikini is nog steeds populair blijkt uit vele aanbiedingen op websites. Anders dan bijvoorbeeld de opwaaiende jurk van Marilyn Monroe is hij niet zo in trek bij travestieten maar juist onder vrouwen - speciaal beroepsmatig verleidelijke vrouwen. Iets wat vermoedelijk ook met de situatie waarin Leia de bikini draagt te maken heeft, als slavin, gevangen door de pad Jabba de Hutt. De meer feministische bewonderaar van Leia verkiest van oudsher de pij-achtige jurk en de vlechten, zie bijvoorbeeld Tina Fey op het oudejaarsfeest in de tv-serie '30 Rock'.

Vorige week lijkt Fisher overigens in onvergetelijke bikini in een 'nerdy' film voorbijgestreefd door Jennifer Lawrence, wier bikini-outfit in de X-men-film even oncomfortabel is want overdekt met 'blue body paint', maar zeker zo sexy en fier toch ook. Lawrence, net als Fisher vervaard in snedige antwoorden, schijnt een waardig opvolgster van de Star Wars-ster. De nu 57-jarige Carrie Fisher zelf is blij de bikini in het zevende deel aan de wilgen te kunnen hangen, zo meldde ze afgelopen weekend. Wel zou ze strijden voor terugkeer van de vlechten, grijs nu, als van Granny Leia.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden