Carrell: humoristische bruggenbouwer

RIJSWIJK (ANP) - ,,De sympathieke kaaskop heeft ons beeld van Nederland in de laatste 150 jaar meer beïnvloed dan alle tulpenverkopers, die ons op de markt het vel over de neus halen.'' Zo beschreef een columnist van een Duitse krant Rudi Carrell toen deze in 2002 een punt achter zijn loopbaan zette.

Hoewel hij lang in Duitsland woonde en werkte, verloor Carrell nooit het voor hem zo kenmerkende zware Hollandse accent. Voor zijn tv-carrière bij de oosterburen kreeg hij begin februari dit jaar nog de prestigieuze prijs Die Goldene Kamera, een onderscheiding die het programmablad Hörzu in 1965 in het leven had geroepen om bijzondere prestaties op de televisie te eren.

Rudolf Wijbrand Kesselaar, die in november 2005 liet weten dat hij longkanker had, werd op 19 december 1934 geboren in Alkmaar. Zijn vader was een kleinkunstenaar die optrad onder de artiestennaam André Carrell, de naam die de zoon later overnam. Rudi Carrell trad voor het eerst op op 17 oktober 1953, toen hij van zijn vader een avondje voor ambtenaren in Arnhem overnam. Twee jaar later mocht hij wekelijks optreden in het populaire radioprogramma De Bonte Dinsdagavondtrein.

Vader en zoon namen samen enkele plaatjes op. Carrell zong onder meer Een muis in een molen en Aan het stille strand. In 1960 deed hij mee aan het Songfestival in Londen waar hij de voorlaatste plaats behaalde met het nummer Wat een geluk.

Debuut

Eind jaren vijftig, in 1957, maakte Carrell zijn televisiedebut. Het bekendst werd de Rudi Carrell Show, een door de VARA uitgezonden reeks programma's dat miljoenen aan de buis kluisterde en vier seizoenen duurde. Opvallend aan het programma was dat hij altijd één thema koos, zoals een markt, station of eiland.

Reeds in 1964 stapte Carrell over naar Duitsland, waar hij scoorde met shows als Am Laufenden Band, gebaseerd op het in Nederland uiterst populaire, door Mies Bouwman gepresenteerde Een van de acht, en Der Rudi Carrell Show. Ook op de televisie bij onze oosterburen vermaakte Carrell een miljoenenpubliek. ,,Met humor heb ik een brug geslagen tussen Nederland en Duitsland'', zo stelde hij. ,,Dat zie ik wel als een van de hoogtepunten in mijn loopbaan.''

In 1983 keerde Carrell kort terug op de Nederlandse televisie met de 1-2-3-Show. Eind 2002 zette hij een punt achter zijn carrière voor de buis. Zijn laatste optreden op tv was in de door hemzelf geproduceerde show 7 Tage, 7 Köpfe. Bij dat programma bleef hij, tot het einde daarvan in 2005, als producent nog wel actief.

De presentator, die in de Duitse plaats Syke woonde, trouwde in 2001 met Simone. Zij was de derde vrouw van Carrell, zijn tweede vrouw Anke stierf in 2000. Carrell had vijf kinderen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden