Carpool-proef had niet hoeven worden beëindigd

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Het openbaar ministerie in Amsterdam vindt dat het experiment met de carpool-strook op de A 1 niet beëindigd had behoeven worden. Volgens de officier van justitie was de uitspraak van de rechter in de zaak-Westerterp geen reden de strook op te heffen.

De officier meent dat er nog voldoende redenen zijn om tegen het vonnis in cassatie te gaan. Nu de carpool-strook niet meer bestaat, heeft dat echter geen zin meer, vindt hij. Het ministerie van verkeer en waterstaat deelt de visie van de officier.

Het departement besloot donderdag de strook over enkele weken open te stellen voor alle verkeer, na een uitspraak van de Amsterdamse rechter. Die ontsloeg oud-minister Westerterp van rechtsvervolging, ondanks solo-rijden op de rijbaan. Niet op principiële gronden, maar om juridisch-technische redenen. Het bord aan de ingang van de carpoolstrook was ten tijde van de overtreding nog niet rechtsgeldig en het begrip carpooler is niet wettelijk omschreven.

Volgens de officier bood deze uitspraak op zichzelf geen grond de carpool-strook op te heffen. Dat is ook de mening van het ministerie, benadrukt een woordvoerder. “Ook wij vinden dat er voldoende juridische basis is voor de strook. Het waren echter redenen van verkeersveiligheid en omwille van de duidelijkheid voor de weggebruikers hebben we besloten het project te staken. We zijn blij dat het openbaar ministerie onze mening deelt en onze eigen verantwoordelijkheid respecteert.”

Dat het ministerie niet in beroep gaat omdat de naar het Europees parlement vertrokken minister, Maij, een van de weinigen binnen het ministerie was die zich breed maakte voor het carpool-experiment, wordt ontkend.

Volgens plaatsvervangende hoofddirecteur J. Barkhof van de ANWB, nauw betrokken bij de opzet van het experiment, betekent het staken van de proef niet dat alle investeringen (62 miljoen gulden) nu in het water zijn gegooid. Slechts tien miljoen gulden is uitgegeven aan voorzieningen die speciaal op het carpoolen betrekking hebben. Barkhof verbaast zich er overigens over dat bij het ministerie de juridische problemen niet te voorzien zijn geweest. “Wij hebben ons daarmee niet bemoeid, in de wetenschap dat het ministerie een grote juridische afdeling heeft.”

Sinds de opening van de strook in oktober zijn circa 250 automobilisten bekeurd omdat ze onvoldoende passagiers aan boord hadden. Mensen die de boete van honderd gulden hebben betaald, krijgen hun geld niet terug, aldus het openbaar ministerie. Zaken die nog in behandeling zijn, worden geseponeerd.

Ex-minister Westerterp is tevreden over de afloop van de carpool-affaire, liet hij gisteren weten. “Het ministerie verdient ook een compliment voor de snelle manier waarop het heeft gereageerd. Die vlotte reactie was ook nodig omdat je weggebruikers niet te lang in onzekerheid mag laten, meent hij.

- Vervolg op pagina 3

Protest streekvervoerder: carpoolstrook moet blijven VERVOLG VAN PAGINA 1#

De oud-bewindsman zegt overigens niks te hebben tegen carpoolen in het algemeen. “Ik ben zelf als minister een van de eersten geweest die het fenomeen heeft bevorderd. Samen in de auto is een goed middel om de filevorming tegen te gaan. Ik heb wel wat tegen een speciale carpoolstrook. Dat discrimeert mensen die om welke reden dan ook niet kunnen carpoolen en ernaast in de file staan.” Westerterp hoopt dan ook dat zijn actie het carpoolen niet in diskrediet heeft gebracht.

Streekvervoerder Midnet tekent binnenkort officieel protest aan bij Rijkswaterstaat tegen de opening van de strook. Volgens de busonderneming betekent de opheffing van het carpoolbaanvak dat de bussen 's ochtends uiteindelijk weer in de file moeten staan.

Voor de komst van de carpoolwisselstrook mochten de bussen gebruikmaken van een aangepaste vluchtstrook. Dat is nu door gebrek aan ruimte niet meer mogelijk. Midnet heeft als gevolg van de tijdwinst door het gebruik van de carpoolstrook zijn dienstregeling aangepast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden