Carnavalesk gedrag hoort een beetje bij campagne voeren

Redactie: Nicole Besselink, Wilfried van der Bles, Bart Zuidervaart

Campagnestrategen kunnen deze dagen in een glazen bol kijken. In talloze carnavalsoptochten, buutavonden en pronkzittingen zal als vanouds weer de draak worden gestoken met de politiek. Een handige graadmeter zo kort voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Met de slepende affaire rondom de Roermondse oud-wethouder Jos van Rey, het opstappen van staatssecretaris Frans Weekers na problemen bij de Belastingdienst, de boze pomphouders aan de grens en de premier die ons met zijn eeuwige glimlach door de crisis probeert te loodsen, lijkt de VVD een grote kanshebber om onder handen genomen te worden door de carnavalsvierders. 'Keuninkreyk ten einde' stond vorig jaar al op een spandoek in de optocht in Roermond, gevolgd door een met bankbiljetten beplakte doodskist.

Priscilla Zalm
Wellicht kan madam Priscilla, alias VVD-coryfee Gerrit Zalm, de aandacht wat afleiden. Als ABN-topman dost hij zich jaarlijks uit om op cabareteske wijze zijn nieuwjaarsboodschap mee te geven aan zijn werknemers. Na circusdirecteur, begrafenisondernemer en psychiater hees hij zich vorige maand in een extravagante blauwe jurk, trok hij lange gouden avondhandschoenen aan en voorzag hij zichzelf van een flinke voorgevel. De boodschap: een bankier kan nog heel wat leren van de klantgerichtheid van een prostituee.

Ook andere VVD'ers schuwen het carnaval niet. Jeanine Hennis zal zaterdag aanwezig zijn bij de traditionele sleuteloverdracht in Maastricht, waarbij de burgemeester de stad voor drie dagen afstaat aan prins carnaval. Misschien krijgt de liberale wel weer een legeroutfit aangemeten, net als tijdens de verkiezingscampagne van 2012, toen ze voor een pantservoertuig poseerde.

Daarnaast is SP-leider Emile Roemer er al twee jaar op rij in geslaagd een prominente VVD'er naar zijn Boxmeer te halen voor de pronkzitting van carnavalsvereniging De Geitenbok. Vorig jaar was Ivo Opstelten de beroerdste niet, twee weken geleden ging Fred Teeven. Overigens gewoon in pak en stropdas.

Polonaise Hollandaise
Het carnavaleske lijkt een beetje bij de campagnetijd te horen. Ballonnen blazen, papieren feestmuts op, roltongen in de mond; de landelijke lijsttrekkers deden er twee jaar geleden bij het 'Jeugdjournaal' niet moeilijk over. Onvergetelijk is ook de radslag die SP-leider Agnes Kant vier jaar geleden maakte in een campagneclip. Het bijbehorende nummer - 'Wij, ik, jij, SP' - laat zich al even moeilijk uit het hoofd wissen.

Pijnlijker was de val van een skateboard van Jan Peter Balkenende in 2008, nadat een paar jongens hem de kunst hadden voorgedaan. En ronduit ongemakkelijk was de polonaise bij 'KoffieMax' waarin Job Cohen in 2011 verstrikt raakte. De PvdA'er schuifelde in een lange sliert mee door de studio, meezingend met de tekst van de Brabantse zanger Arie Ribbens. "Wij vieren feest, dus weg met de malaise, want het is nu tijd voor de polonaise, Hollandaise!"

Partijgenoot Ronald Plasterk zal het feestgedruis dit jaar in elk geval niet overslaan. De liefhebber kan naar eigen zeggen een heel college geven over de verschillende vormen van carnaval in Brabant en Limburg.

Dit jaar gaat hij met Hennis mee naar Maastricht. Hij mag dan voorzichtiger zeggen te zijn na een ternauwernood overleefd debat over door zijn diensten verzamelde telefoongegevens, de kans om de spanning even van zich af te hossen laat hij zich niet afnemen. Zijn borsalino kan hij daarbij gerust thuislaten, de Limburgers zullen zelf een geschikt pekske voor hem uit de kast trekken.

Politieke carnavalshits
1. 'Ik ben verliefd op Hanja Maij-Weggen' - Arie Ribbens

2. 'Hans, waar ik mijn leesbril' - Gonny van Oudenallen

3. 'Jan Peter regeert veel beter' -Harry Wesselink

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden