'Carmageddon is op een rare manier grappig'

“Op een keer zag ik een voetganger struikelen en boven op een landmijn vallen. Juist toen hij weer op zijn benen stond: BAM!. De mijn ontplofte en z'n been vloog weg! Klassiek, en oh, heb ik al gezegd dat je in Carmageddon II de benen, armen en hoofden van de voetgangers kan smashen?”

Sam Forrest van het Engelse softwarebedrijf StainlessSoft is duidelijk met zijn toelichting op Internet: de opvolger van het computerspel Carmageddon I is nog bloederiger dan zijn voorganger. In het racespel moet je andere auto's mollen en kun je tijdbonussen verdienen met het doodrijden van levensechte voetgangers. Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft bij minister van justitie Benk Korthals een verkoopverbod gevraagd voor Carmageddon II. De fanatieke computeraars zijn verdeeld.

“Hij is nog niet uit in Nederland, maar ik zit er wel een beetje op te wachten”, zegt Willem van der Heijden (15) uit Bergeyck. “De datum waarop het spel uitkomt, wordt steeds verschoven, maar de demo's op Internet zien er in ieder geval veelbelovend uit.”

Willem heeft zijn vingers blauw gespeeld met de eerste versie van Carmageddon, waarover vorig jaar ook al ophef ontstond. In Duitsland, Groot-Brittannië, Brazilië en Australië werd het spel verboden of aangepast. Toenmalig minister van justitie, Winnie Sorgdrager, voelde niets voor een verbod. “Maar die versie was ook minder realistisch dan deel II”, weet Willem. “Nu zie je echt dat de slachtoffers mensen zijn, terwijl er in het eerste deel wat futuristischere figuren rondliepen.”

De ophef rond het spel is dus niet nieuw. Zolang er al computerspelletjes bestaan, discussiëren ouders en kinderen over het nut van geweld op het beeldscherm. Willem: “Mijn moeder vindt het ook niet leuk dat ik zulke spelletjes speel, maar dat komt eigenlijk meer door de irritante geluidjes die mijn computer dan maakt.”

Jeroen Vermeulen (18) uit Valkenswaard gruwelt bij het idee aan Carmageddon II, dat als ondertitel heeft 'Carpocalypse Now'. “Dit is weer een bijdrage aan het verzieken van de jeugd. Wie rijdt er nu over straat met het idee om zoveel mogelijk mensen dood te rijden? Het heeft niets met de werkelijkheid te maken. Ik speel zelf ook wel eens spelletjes met geweld erin, maar daarin ben je dan gewoon soldaat of agent. Bij Carmageddon II draait het alleen om zoveel mogelijk bloed, totaal zonder doel. Walgelijk.”

Willem kan zich best voorstellen dat er mensen zijn die aandringen op een verkoopverbod. “Het is een behoorlijk hard spel, maar als ik dadelijk mijn rijbewijs heb, ga ik echt niet als een moordenaar de weg op. Het gaat erom dat je je in het spel kunt uitleven. Carmageddon is op een rare manier grappig.”

Bjorn Snelder (16), een vriend van Willem, legt uit dat een verkoopverbod niet veel zal helpen. “De computerbladen hebben al veel aandacht besteed aan het tweede deel. Als je hem niet in de winkel kunt kopen, kom je er via Internet of de zwarte markt ook wel aan. Dat was met Wolffenstein (een adventure-game in een nazi-bunker) ook al zo. Als de mensen willen, hou je ze toch niet tegen. En wat verboden is, is vaak extra spannend.”

eroen en Bjorn hebben samen met anderen sinds kort een computerclub. In het dorpshuis van het Brabantse Zuidel gaan ze binnenkort, via een netwerk, spelletjes spelen. “Maar Carmageddon komt er bij ons echt niet in”, zegt Jeroen fel. “Want hoe je het ook wendt of keert: je gaat je toch inleven in dat soort spellen. Dan kan het wel eens snel gedaan zijn met de gezelligheid.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden