SCHAKEN

Carlsen prolongeert zijn titel met prachtig slotakkoord

Beeld REUTERS

Magnus Carlsen kwam gedurende de hele match om het wereldkampioenschap schaken nauwelijks door de verdediging van zijn Russische uitdager Sergej Karjakin heen. Maar bezegelde uiteindelijk zijn laatste, winnende, partij op een manier waar iedere schaker van droomt: door zijn dame te offeren.

De reguliere match om het wereldkampioenschap was eerder deze week in een 6-6 gelijkspel geëindigd, en veel schaakliefhebbers waren ietwat teleurgesteld door het weinige spektakel dat de twaalf partijen tussen de pragmatische allrounder Carlsen en de volhardende verdediger Karjakin hadden geboden.

Spektakel leek wel verzekerd in de tiebreak, die vervolgens gespeeld moest worden om een winnaar - en daarmee een wereldkampioen - aan te wijzen. Die bestond uit vier partijen 'rapid' schaak - waarbij beide spelers slechts 25 minuten op de klok krijgen, en een bonus van 10 seconden per zet. Als het daarna nog gelijk zou zijn, zouden er een aantal potjes nog snellere 'blitz' volgen.

Verzilveren is lastig
Dat laatste was niet nodig. Toch begon ook de tiebreak met een weinig opzienbarende remise. Carlsen maakte, met zwart, de betere indruk: hij bouwde een tijdvoordeel op, en alle analisten gaven hem een duidelijk voordeel. Maar voorstaan is één ding, dat voordeel verzilveren is tegen Karjakin een tweede, en dat lukte hem niet.

In de tweede partij leek Carlsen met wit dan eindelijk, voor het eerst deze match, een voorsprong te pakken. Op een gegeven moment had hij nog bijna tien minuten op de klok, terwijl Karjakin het met minder dan een minuut moest doen. Hij had materieel voordeel, en de computers rekenden voor dat er een onverdedigbaar pad naar mat was.

"Game Over!", twitterde de Nederlandse grootmeester Anish Giri alvast. Dat bleek voorbarig. Hoe minder tijd hij over had, hoe preciezer Karjakin ging verdedigen, en met ingehouden adem volgde de schaakwereld hoe Karjakin stap voor stap de gewonnen positie van Carlsen ontmantelde, en hij de Noor zo onder druk zette dat die uiteindelijk een blunder maakte, en er weer zo'n vermaledijde remise volgde.

Wereldtitel verdedigen
"De wereldtitel verdedigen heeft hij alvast binnen", twitterde Giri over Karjakin - en als er iemand verstand heeft van verdedigen dan is het Giri wel. De Hongaarse schaaklegende Judit Polgar vroeg zich intussen af of Carlsen deze mentale mokerslag nog te boven zou komen. Hij was de hele match lang al niet in besten doen geweest, en als de Noorse sluipmoordenaar zelfs deze positie niet in winst kon omzetten, zou het hem dan überhaupt nog lukken?

Ja, toch wel. In de derde partij stelde Carlsen alsnog orde op zaken. Hij bouwde weer een betere positie en een tijdvoordeel op, maar ja, dat had hij in de eerste twee partijen ook al gedaan. Nu bleef hij echter op koers, en profiteerde hij toen Karjakin zich in het eindspel een onverwachte frivoliteit permitteerde.

In de vierde en laatste partij moest verdediger Karjakin dus voor het eerst tijdens deze wereldkampioenschappen vanuit een achterstand schaken. Dat bleek, tegen een speler van het statuur van Carlsen, iets te veel van hem gevraagd.

Sterker nog, de gaten die hij, in tijdnood gekomen, op het einde liet vallen, stelden Carlsen in staat om deze ietwat teleurstellende match toch nog een slotakkoord te geven dat zeker de geschiedenisboeken zal halen. Carlsen parkeerde zijn dame, ongedekt, recht voor de vijandelijke koning. Karjakin zag dat achter het offer een mat met een toren schuilging, en staakte uiteindelijk dan toch zijn taaie verzet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden