Carlsen lijkt ongenaakbaar

Vijfde titel in Wijk aan Zee. 'Als ik niet weet wat ik ga spelen, weet de tegenstander het ook niet.'

Magnus Carlsen moest gisteren even 'lijden'. Nadat de regerend wereldkampioen het Tata Steel-schaaktoernooi met remise afsloot tegen de Chinees Liren Ding, waren zijn ogen gericht op de Amerikaan Fabiano Caruana, de enige schaker die hem op dat moment nog kon evenaren in de eindstand.

Dat lukte niet. Caruana speelde alles of niets, en verloor. Waarna Carlsen (25) opgelucht ademhaalde en zich verzekerde van zijn vijfde titel in Wijk aan Zee. De Noor eindigde een punt voor Caruana. Anish Giri (21) moest genoegen nemen met een gedeelde vierde plaats (zie kader).

In de bespiegelingen voor de 78ste editie van het schaaktoernooi werd betwijfeld of de betere schakers wel al hun troeven op tafel zouden gooien. De meesten focussen zich immers op het belangrijkste evenement van dit jaar; het kandidatentoernooi in Moskou, waar acht grootmeesters volgende maand gaan bepalen wie het in november mag opnemen tegen wereldkampioen Carlsen. Loek van Wely, die het toernooi als twaalfde eindigde, snapte niet waarom schakers verstoppertje zouden spelen in Wijk aan Zee. "Als Anish hier gewonnen had, had hij enorm veel zelfvertrouwen gekregen. Dat heeft hij nodig. Net als peper in z'n reet."

Carlsen zelf betwijfelde of zijn concurrenten niet het achterste van hun tong lieten zien. "Het kandidatentoernooi is geen reden om hier slecht te spelen, vind ik. Je kunt wel bepaalde openingen verbergen, maar dan is het alsnog mogelijk om goed te spelen. Daarom ben ik ook tevreden. Deze zege betekent veel voor mij. Het geeft me vertrouwen. En iemand als Anish kan toch niet echt tevreden zijn over zijn prestatie."

Giri wilde daar niet in meegaan, verklaarde hij na zijn marathonpartij tegen de Chinese Yifan Hou. "Ik maak me geen zorgen. Mijn spel was niet goed, maar als je ziet met welke score ik wegkom, kan ik alleen maar tevreden zijn."

Of Giri de belangrijkste uitdager wordt van Carlsen? Hij is de enige schaker van wie de wereldkampioen nog nooit won. Carlsen deert het niet. Hij regeert met ijzeren hand.

Van Wely betwijfelt of Giri straks een serieuze uitdager vormt. "Wat niet in zijn voordeel werkt, is dat hij nog nooit een toernooi heeft gewonnen. Wie zegt me dat hij nu wel wint? En wie zegt me dat hij niet gaat 'choken' als hij voor staat? Carlsen is een harde jongen, iemand die voor elke centimeter knokt. Hij is van een ander niveau. Carlsen is voor mij de grote favoriet. Tegen wie dan ook."

Carlsen lijkt ongenaakbaar. Van Wely was de enige die de wereldkampioen de afgelopen twee weken in verlegenheid bracht. Zijn tactiek? Er vol in vliegen. "Carlsen is, net als ik, niet iemand die zijn partijen goed voorbereid. Als wij tegen elkaar schaken, is het net de lamme tegen de blinde. De kunst is om hem niet direct te 'killen', maar 'm wel de mogelijkheid te geven zichzelf op te hangen."

Carlsen keek gisteren met een lach terug op zijn partij met Van Wely. "Op een gegeven moment stond hij voor tegen mij, maar het gekke was: hij realiseerde zich dat niet."

Vervolgens, met pretoogjes: "En ik realiseerde me dat ook niet." Carlsen leunde achterover, legde zijn armen over elkaar en zei: "Weet je, als ik niet weet wat ik ga spelen, dan weet mijn tegenstander het vaak ook niet."

Het waren de treffende slotwoorden na twee weken dominantie op het schaakbord in Wijk aan Zee.

undefined

Giri beste Nederlander met vierde plaats

Anish Giri is gisteren als vierde geëindigd in het Tata Steel-schaaktoernooi. Giri, die het in zijn laatste partij moest opnemen tegen de Chinese Yifan Hou, de beste schaakster ter wereld, eindigde het toernooi in remise. Pas in de zesde speelronde, na één verliespartij en vier remises, behaalde hij zijn eerste punt. Giri, nummer drie op de wereldranglijst, speelde gisteren een marathonpartij tegen Hou (bijna zeven uur). En opnieuw kwam hij terug uit een verloren positie. "Dat geeft mij moed", zei hij, met bleek gezicht.

Loek van Wely, nummer 126 op de wereldranglijst (en daarmee de laagst geklasseerde deelnemer in Wijk aan Zee), sloot het toernooi af met een remise tegen het Chinese wonderkind Yi Wei (16). Van Wely, die vooraf kansloos werd geacht, vergaarde vijf punten in het klassement. "Ik ben tevreden met de manier van spelen en het niveau dat ik heb gehaald. Als ik terugkijk, ben ik misschien de enige die het Carlsen moeilijk heeft gemaakt. Alleen in de laatste drie partijen daalde mijn niveau. Vermoeidheid? Ik denk het."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden