Recensie

Carlberg geeft Monk Dreams Hallucinations and Nightmares iets extra’s

Frank Carlberg Large Ensemble - Monk Dreams Hallucinations and Nightmares Beeld Trouw

Frank Carlberg Large Ensemble
Monk Dreams Hallucinations and Nightmares
(Red Piano Records)

Een eeuw geleden verscheen de allereerste jazzplaat. Eveneens een eeuw geleden werd een van de meest markante jazzmusici geboren: de pianist Thelonious Monk. De stijl van Monk is altijd meteen herkenbaar. Precies dat maakt het moeilijk zijn muziek een eigen draai te geven. 

Houdt een musicus vast aan Monks karakteristieke hoekigheid, dan wordt diens inbreng overschaduwd door de unieke frasering die Monk tot Monk maakt. Vijlt hij dat alles glad, dan is de charme er direct vanaf. De Amerikaanse pianist en componist Frank Carlberg is er op ingenieuze wijze in geslaagd de kracht van Monks eigenzinnigheid te behouden maar ook iets toe te voegen dat helemaal van hemzelf is. 

Dat doet hij door de composities van Monk niet na te spelen, maar bijvoorbeeld een melodielijn eruit om te bouwen tot een eigen compositie. Het grillige, rammelende en hallucinerende van Monk blijft zo moeiteloos overeind. 

Carlberg en zijn, inclusief zangeres en voordrachtskunstenaar, achttien koppen tellende orkest, vlechten daaromheen een even complex en als indrukwekkend kleed van klanken. Elegant, geestig, soms dreigend, maar altijd intrigerend en met uitmuntend spel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden