Carla Dik-Faber en Gerben-Jan Gerbrandy zijn 'Groenste Politici 2017'

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber werd vandaag verkozen tot Groenste Politicus van 2017. Ze deelt de titel met D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy. Beeld anp
ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber werd vandaag verkozen tot Groenste Politicus van 2017. Ze deelt de titel met D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy.Beeld anp

Natuurmonumenten heeft zowel Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) als Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66) uitgeroepen tot Groenste Politicus 2017.

Natuur- en landbouwdossiers moeten zowel in Den Haag als Brussel worden behartigd door politici van 'topklasse', meent de jury die haar besluit bekendmaakte het radioprogramma Vroege Vogels. "Inspirerend, volhardend en diplomatiek brengen zij een natuurvriendelijke landbouw dichterbij", aldus de jury.

Gerbrandy wordt geprezen om zijn doorzettingsvermogen. "Al jarenlang werkt hij aan betere natuurbescherming door Europa. En als hij bijt, laat hij niet meer los." De D66'er werkt aan vergroening van het Europese landbouwbeleid, herstel van biodiversiteit en aan een verbod op het landbouwgif glyfosaat.

Tiende editie

Kamerlid Dik-Faber is volgens de jury bij uitstek de bruggenbouwer die nodig is op dit dossier. "Begrip voor elkaars werk is nodig. Dik-Faber brengt met concrete voorstellen de sectoren bij elkaar." De volksvertegenwoordiger pleit voor eerlijke voedselprijzen en beloningen voor boeren die zich inspannen voor koeien in de wei of voor weidevogelbeheer.

Voor de tiende editie van de verkiezing kon het publiek tot half februari zijn stem uitbrengen. Vervolgens beoordeelde de jury met directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten, journalist Ferry Mingelen en hoogleraar paleontologie en bioloog (tevens Trouw-columnist) Jelle Reumer de nominaties. Vorig jaar kreeg Rik Grashoff de prijs. Eerder wonnen onder meer Marianne Thieme, Esther Ouwehand, Lutz Jacobi en Stientje van Veldhoven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden