Cariben clashen met Caracas over grenzen op zee

Venezuela aast op natuurlijke rijkdommen van buurlanden

Een agressor. Een schender van internationaal recht. Ja, zelfs een schurkenstaat. De Caribische regio is woedend op Venezuela, dat onlangs eenzijdig besloot zijn maritieme zeegrenzen fors uit te breiden, en zo knabbelt aan de natuurlijke rijkdommen van een dozijn veel kleinere regiogenoten. Die komen nu eensgezind in het verweer.

Het was de Venezolaanse president Nicolás Maduro die iets meer dan een maand geleden het 'presidentieel decreet 1787' de deur liet uitgaan. Officieel dient het om de verdediging van de zeegrenzen van het Zuid-Amerikaanse land te verstevigen, en dat door zogenoemde 'integrale maritieme defensiezones' in te richten. Die defensiezones vallen echter ruimschoots binnen de zeegebieden van buren als Colombia, Suriname, Frans-Guyana, Barbados en Grenada.

Het grootste slachtoffer van de Venezolaanse expansiedrift is Guyana, de oosterbuur van Venezuela. In hun zeegebied dat nu door Caracas geclaimd wordt, is recent olie gevonden door het Amerikaanse ExxonMobil. President David Granger van Guyana rolde dan ook flink met de spierballen toen alle Caribische staats- en regeringsleiders vrijdag op Barbados samenkwamen. "Venezuela gedraagt zich als een last op onze rug, die het ons onmogelijk maakt vooruit te komen", sprak Granger. Hij oogstte er kamerbreed applaus mee, en kreeg de uitgesproken steun van alle andere Caribische regeringsleiders.

Maduro, die op het allerlaatste moment zijn deelname aan de conferentie had geannuleerd, reageerde een dag later tijdens een bijeenkomst met de Venezolaanse legertop. Hij kondigde aan vandaag het parlement officieel op de hoogte te stellen van wat hij op zijn beurt 'Guyanese agressie' noemt.

Maar Guyana is niet het enige land dat stelling neemt. Colombia zond eind juni al een officieel protest aan Caracas. De regering van Desi Bouterse in Suriname liet de Venezolaanse ambassadeur in Paramaribo op het matje roepen. En ongekend: de Surinaamse ochtendkrant De Ware Tijd riep in zijn redactioneel commentaar dit weekend Venezuela uit tot een schurkenstaat die diplomatiek moet worden geïsoleerd.

De Caribische clash met Caracas is des te opvallender omdat de eilandenregio al tien jaar lang profiteert van goedkope Venezolaanse olie, het 'Petrocaribe-programma' dat onder wijlen Hugo Chávez tot stand kwam. Door goedkope olie uit te delen kon Venezuela jarenlang de Cariben in zijn invloedssfeer houden.

Hoewel dat niet langer het geval lijkt, en Venezuela door de lage olieprijzen bovendien op een bankroet afstevent, beloofde het een week geleden toch nog dat die olieleveringen onverkort doorgaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden