Cardiologen ziekenhuis Spijkenisse geschorst

IGZ stuit op veel problemen bij Ruwaard van Puttenziekenhuis

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

De vier cardiologen van het Ruwaard van Puttenziekenhuis in Spijkenisse hadden de zorg al langer niet op orde. Zij mogen voorlopig niet meer in het ziekenhuis aan de slag.

Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gelast. De ziekenhuisdirectie wilde eerder dat de cardiologen hun werk neerlegden maar had daartoe de wetttlijke middelen niet, zo bleek deze week. Wel had het de afdeling cardiologie afgelopen weekend al gesloten en patiënten doorverwezen naar omliggende ziekenhuizen. Maar de vier cardiologen konden alsnog in de poli's aan de slag.

Dat is nu onmogelijk gemaakt door de inspectie. De komende zes weken mogen zij zich alleen nog bezighouden met de dossiers van de 51 hartpatiënten die in 2010 zijn overleden. Ze moeten tekst en uitleg geven aan een externe onderzoekscommissie. Mogelijk zijn vijftien van de patiënten voortijdig overleden door medische fouten.

De IGZ stelde al in september vast dat de zorg voor hartpatiënten in Spijkenisse rammelt. Op tien belangrijke punten stelde de IGZ tekortkomingen vast. Zo bleken de cardiologen lang niet alle patiënten op het daartoe gewenste moment te zien en lieten ze de zorg te veel over aan arts-assistenten. De registratie van complicaties was gebrekkig en de overdracht van patiënten voor de nacht en weekends schoot tekort. De problemen waren zo groot dat het ziekenhuis een plan van aanpak moest maken. Vorige week plaatste de IGZ het ziekenhuis echter onder curatele, nadat duidelijk was geworden dat in 2010 waarschijnlijk vijftien mensen voortijdig waren overleden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden