Caravanbranden teisteren Deventer

door Camiel Donicie

Gesmolten plastic en de geur van verkoold hout herinneren aan de brand vrijdagochtend vroeg op de Varlarstraat. Twee bomen staan er zwartgeblakerd bij. Weer ging in Deventer een caravan in vlammen op.

Deventer wordt de laatste maanden geteisterd door brandstichtingen in kampeerwagens. Sinds eind mei gingen al 28 auto’s, campers en caravans verloren. De brandweer rukte de afgelopen weken vrijwel elke nacht uit. De onrust onder de Deventenaren neemt toe.

„Smeerkanissen zijn het”, vindt meneer Ter Wolde uit Bejaardencentrum Ludgerus. „Als ik die rotzakken te pakken krijg, sla ik ze in elkaar tot ze niet meer op hun stelten kunnen staan.” In het ouderencomplex, pal naast de plek waar de caravan gisteren uitbrandde, lagen de meeste mensen nog te slapen toen de caravan vlamvatte. „Ik hoorde het pas toen het op Radio Oost was,” zegt Henk Pools. Zijn aanleunwoning ligt om de hoek, waar hij wel vaker last heeft van vandalen. „Ik slaap met mijn raam open, dan hoor ik hopelijk of ze aan mijn wagentje zitten te rotzooien.”

Bewoonster Gerrediena Stempher zag van dichtbij de vlammen uit de caravan slaan. „Ik werd wakker van getik, van de ruitjes die knapten.” Toch slaapt ze er niet minder om. „Je kunt het toch niet voorkomen.” Ben van der Vegt was al wakker voor de brand begon. „Ik heb na vieren nog even voor het raam gestaan, maar niets gezien”, vertelt hij. „Toen ik vijf minuten later in bed lag werd het heel erg warm in de slaapkamer. Buiten hoorden we eerst geritsel, daarna een paar harde knallen. Dat was een behoorlijke vlammenzee hoor.”

De politie heeft nog weinig kunnen uitrichten. De meeste caravans branden volledig uit, waardoor het lastig is om sporen van de daders te vinden. Twee jaar geleden hielden pyromanen Deventer ook al in hun greep, met brandstichtingen in auto’s en containers. Die stopten pas toen de politie arrestaties verrichtte.

Veel caravans staan er niet meer in de wijk Keizerslanden. De meeste vakantiegangers volgen het advies van de brandweer op en brengen hun huis op wielen zo snel mogelijk naar een stalling. Meneer Preusterink heeft zijn camper gewoon op straat geparkeerd. „Als ik ’s nachts wakker word, kijk ik altijd even”, zegt hij. Hij heeft ook al een paar keer in de camper geslapen. „Ik ben toch bang dat die van mij een keer aan de beurt is.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden