Capote meesterlijk als leider roddelcircuit

Jann Ruyters

Infamous

Regie: Douglas McGrath. Met Toby Jones, Sandra Bullock.

Het zou kunnen dat een reïncarnatie van Capote in Hollywoodkringen zijn mond voorbij heeft gepraat, maar de makers zelf zeggen dat het gewoon toeval is. Een jaar na de film ’Capote’ verschijnt nu ook ’Infamous’ in de bioscoop: een ’biopic’ die niet alleen opnieuw over de Amerikaanse schrijver Truman Capote gaat, maar ook opnieuw over dezelfde periode in zijn leven. Beide films concentreren zich op Capote’s onderzoek naar de omstandigheden rondom de vierdubbele moord in Kansas in 1959. Een onderzoek dat werd verwerkt in zijn beroemdste (en laatste) boek ’In Cold Blood’.

Die dubbele belangstelling zal deels liggen aan het thema – de romantisering van de werkelijkheid in non fictie – maar dat thema is ook al langer dan vandaag actueel. De films tonen wel een andere visie. Dat begint al bij de hoofdrolspelers: de intense Philip Seymour Hoffman in ’Capote’ en de Britse elf Toby Jones (eerder Dobby de huiself in ’Harry Potter’) in ’Infamous’.

Terwijl Seymour Hoffman in zijn portrettering van de schrijver Hollywoods traditie in het perfect nadoen van de afwijkenden volgde, en ook de bijbehorende Oscar won, is Toby Jones meer getypecast. Jones is net zo klein en nog net wat onooglijker dan de echte Capote, en voor diens hoge stem hoeft hij weinig moeite te doen.

Dat meer theatrale en vlinderachtige van Jones schuilt ook in de rest: ’Infamous’ biedt minder morele ernst dan ’Capote’ en meer infaam vermaak. De bron is deze keer een interviewboek van George Plimpton met vrienden en bekenden van de schrijver.

Die New Yorkse ’high society’ trekt in vol ornaat in lunches en partijtjes en in pseudodocumentaire interviews voorbij, gespeeld door Hollywoods ’high society’: Gwyneth Paltrow, Sigourney Weaver, Isabella Rossellini. We horen Capote steeds weer met andere vriendinnen dolle roddels uitwisselen over de anderen: zoals die over zijn vriendin Babe Paley (Weaver). Zij merkte dat ze bedrogen werd door haar echtgenoot, de omroepbons Bill Paley, toen hij een menstruatievlek in het laken niet weggewassen kreeg.

Eenmaal in het boerse, winterse Kansas weet de schrijver daar het ijs even rap te breken met smakelijke anekdotes over Bogey en Bacall. Als daar dan de verlangde kennismaking met de twee gevangenen uit volgt, is de verhouding van Capote met de meest gekwelde moordenaar Perry Smith (gespeeld door Daniel ’James Bond’ Craig met zwart haar) in deze film minder eenduidig. Deze meer macho Smith laat zich niet zomaar gebruiken. En deze Capote wacht wel evengoed met smart op de galg om zijn boek over de moord een beetje leuk af te kunnen maken. Maar moordenaar en galg duwen hem ook echt even uit zijn glansrol.

Toch komt het afstandelijkere ’Infamous’ uiteindelijk minder hard aan. De film legt de behoefte aan show, spel en het wantrouwen dat daaruit voorkomt in iedereen bloot: in New York, Kansas, in ons, niet alleen in de opportunistische schrijver. Dat is goed gezien maar Hoffmans intens gebrachte, falende held pakte je toch sterker bij de kladden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden