Cao voor kwetsbaren op de arbeidsmarkt? Gemeenten willen niet om tafel

Nu hebben de meeste mensen die beschut werk doen geen recht op pensioen en reiskostenvergoeding, noch op verlof, een eindejaarsuitkering, scholing of doorbetaling bij ziekte Beeld anp
Nu hebben de meeste mensen die beschut werk doen geen recht op pensioen en reiskostenvergoeding, noch op verlof, een eindejaarsuitkering, scholing of doorbetaling bij ziekteBeeld anp

Tot grote ontevredenheid van vakbond FNV wil de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) nog steeds niet om de tafel om een landelijke cao af te spreken voor mensen die beschut werk doen.

In het sociaal akkoord uit 2013 spraken werkgevers en werknemers wel af om een cao voor deze groep te regelen. Omdat de VNG niet een van de ondertekenaars van dit akkoord was, voelt ze geen plicht om zich aan deze afspraak te houden.

Gemeenten vinden dat ze te weinig geld krijgen van het Rijk voor mensen met een arbeidsbeperking die onder de Participatiewet vallen. Zolang het budget ontoereikend is, willen ze zich niet aan een cao verbinden. Omdat er veel kritiek was op die stellingname liet de VNG afgelopen maanden hiernaar een verkenning doen door professor Roel Bekker.

Hij moest uitzoeken of er afspraken over arbeidsvoorwaarden voor de onderkant van de arbeidsmarkt nodig zijn. Nu hebben de meeste mensen die beschut werk doen geen recht op pensioen en reiskostenvergoeding, noch op verlof, een eindejaarsuitkering, scholing of doorbetaling bij ziekte. Bovendien krijgen ze een lager loon dan hun collega’s bij de sociale werkvoorziening die nog onder de oude wetgeving vallen.

Landelijke afspraken

“In de praktijk hoor je niet zoveel klachten”, merkt Bekker op, al vult hij die opmerking gelijk aan door te zeggen dat dat waarschijnlijk komt ‘door hun geringe weerbaarheid’. De mensen met een grote arbeidsbeperking zijn doorgaans niet de mensen die enorm voor zichzelf opkomen, weet ook de bijzonder hoogleraar arbeidsverhoudingen in de publieke sector en voormalig secretaris-generaal bij de overheid.

Bekker heeft berekend dat het jaarlijks kan oplopen tot 100 miljoen euro om voor de 50.000 mensen die in theorie in aanmerking komen voor beschut werk - meestal op een sociale werkplaats - de reguliere arbeidsvoorwaarden te laten gelden. Hij ging daarbij uit van een gemiddeld jaarinkomen van 20.000 euro.

De verkenner adviseert gezien de financiële zorgen bij gemeenten en de korte periode dat de Participatiewet in werking is - sinds 2015 - nog geen landelijke afspraken te maken. Bekker: “De huidige situatie heeft onbevredigende kanten, maar de gemeenten zitten nog volop in de vormgeving van beleid”. Met name het ontbreken van een pensioen vindt Bekker wel zorgelijk.

De VNG neemt zijn advies over. “Er is vooralsnog onvoldoende draagvlak bij gemeenten voor een aparte cao voor de onderkant van de arbeidsmarkt.” Aanstaande vrijdag legt de VNG het vraagstuk nog voor aan de verschillende gemeenten in een bijzondere algemene ledenvergadering.

Lees ook: Beschut werk blijkt in de praktijk veredelde sociale werkvoorziening

Lees ook: De sociale werkplaats heet alleen niet meer zo

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden