Cao is juist goed voor de economie

PIET FORTUIN en VICEVOORZITTER CNV VAKMENSEN

Een echo uit de Britse jaren tachtig onder Thatcher: onwerkelijk, ouderwets en on-Nederlands was de bijdrage van Anne Mulder over cao's (Opinie, 5 februari).

We sluiten met succes al 110 jaar cao's af in Nederland. Werkgeversorganisaties zoals VNO-NCW en AWVN zijn groot voorstander van de cao. Waarom? Met de cao krijgen werkgevers een gelijk speelveld op arbeidsvoorwaarden. Een garagehouder uit Arnhem die zijn monteurs 15 euro per uur betaalt wordt niet weggeconcurreerd door de Nijmeegse garagehouder die zijn monteurs met 8 euro afscheept. Deze monteur weet waar hij minimaal recht op heeft. De werkgever hoeft maar in de cao te kijken om een passend contract te bieden. Omdat we dit doen voor honderden bedrijven en bedrijfstakken is de wereld jaloers op ons: weinig stakingen en een stabiele arbeidsmarkt. Daarom investeren bedrijven hier ook graag.

De cao is voor iedereen. We maken bijvoorbeeld afspraken over het aantal werkplekken voor Wajongers in de metaalsector. En afspraken die ervoor zorgen dat oudere werknemers ook in zwaardere beroepen de nieuwe pensioenleeftijd van 67 jaar in goede gezondheid kunnen halen. In de bouw zie je nu wat er gebeurt als het recht van de sterkste heerst: werknemers worden op maandag ontslagen om dinsdag als zzp'er te worden ingehuurd. Vaak tegen hun wil en omdat het lekker goedkoop is voor de werkgever. Ze hoeven immers geen pensioen- en arbeidsongeschiktheidspremies meer te betalen en leggen deze risico's bij de werkende neer. Voor ons geldt: gelijk werk, gelijke beloning.

Het klassieke denken in tegenmacht kennen we wel. Waar Nederland behoefte aan heeft, zijn bruggenbouwers die innovatieve oplossingen bedenken voor problemen. Daarom pleiten wij, net als in de economische crisis van de jaren tachtig, voor een modernisering van de cao om deze weer toekomstbestendig te maken. Dan moet je denken aan een individueel scholingsbudget, zodat iedereen zich kan laten om- of bijscholen wanneer de arbeidsmarkt hierom vraagt.

Ook zijn wij bereid cao-afspraken, bijvoorbeeld over arbeidstijden, te decentraliseren naar het niveau van de onderneming. Daar weet men immers wat binnen de onderneming speelt. Zo vergroten we de zeggenschap van werkenden over hun arbeidsvoorwaarden. En werken we aan een sterke arbeidsmarkt en de Nederlandse economie.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden