Cao-gesprekken zorg leiden nog niet tot akkoord

Van onze redactie economie UTRECHT - De nieuwe zorg-cao was gisteravond voor sluiting van deze krant nog niet rond. Er werd wel druk onderhandeld. Mochten partijen er dit weekeinde niet uitkomen dan gaan de acties in de zieken- en verpleeghuizen door; volgende week dinsdag is een derde landelijke actiedag gepland.

De vakbonden noemden de gesprekken 'traag' en 'moeilijk'. “De werkgeverskoepel NZf is net een slak”, aldus een woordvoerder. De werkgevers spraken van een 'goede sfeer'. Beide partijen hebben afgesproken tussentijds geen mededelingen over de inhoud van de gesprekken te doen, om de onderhandelingen niet verder onder druk te zetten.

Vast staat wel dat de werkgevers gisteren hun voorstellen op tafel hebben gelegd, waarschijnlijk met een loonbod. Daar was het woensdag, de eerste onderhandelingsdag, nog niet van gekomen.

De gezamenlijke vakbonden Abvakabo, CFO/SBG en FHZ eisen in totaal 6 procent voor de werknemers in ziekenhuizen, verpleeghuizen, psychiatrie en inrichtingen voor verstandelijk gehandicapten. Hiervan is 3,75 procent bedoeld voor directe loonsverbetering, 0,75 procent voor een eindejaarsuitkering en 1,5 procent om de sector aantrekkelijker te maken om in te werken. De verplegersvakbond Nu'91 heeft een looneis van 5 procent.

Vastgelopen

De onderhandelingen voor de zorg-cao zijn al verschillende keren vastgelopen. De NZf besloot vorige week, nadat was gebleken dat het nieuw te vormen kabinet in zou staan voor een marktconforme cao, de bonden weer uit te nodigen. Zowel de werkgevers als de bonden hopen er dit weekeinde uit te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden