Cancellara kandideert zich in E3-prijs voor 'Vlaanderens Mooiste'

Een toneelspeler zal Fabian Cancellara nooit worden. "Ik topfavoriet voor de Ronde van Vlaanderen? Nee, zeker niet", zei de winnaar van E3 Prijs Harelbeke terwijl hij een lach nauwelijks kon verhullen. De Zwitserse tijdmachine manoeuvreerde zich zaterdag met zijn winst in de Vlaamse semi-klassieker in de rol die hij misschien niet wenst maar waar niet aan valt te ontkomen.

De uitslag voor Ronde van Vlaanderen komende zondag lijkt zo goed als vast te staan na de niets en niemand ontziende inspanning van Cancellara. Het gesprek daags na Harelbeke ging maar over één vraag: wie wordt tweede?

De schrik voor 'Spartacus' zit er goed in bij het peloton na dit weekeinde. De renners die zaterdag verstek lieten gaan zaten met open mond voor de buis naar hun collega te kijken, bekende een andere kanshebber Philippe Gilbert.

"Het deed pijn", jammerde Bram Tankink die de euvele moed had de 30-jarige Zwitser op de afsluitend heuvel, de Tiegemberg, te volgen. De Raborenner zag Cancellera voorbij schieten, sloot aan maar werd toen gewaar dat tussen willen en kunnen nog een fysiek lichaam zit. De kramp schoot in Tankinks been, twee keer zelfs. "Een lulliger moment was nauwelijks denkbaar", zei de Nederlander. Cancellara keek niet op of om. Hij was gevlogen; met nog 15 kilometer te gaan. "Er staat geen maat op die man'', sprak een verbouwereerde Tankink nahijgend.

Cancellara zag Harelbeke vooral als een serieuze test voor Vlaanderens Mooiste over een week. "Ik heb hier geleerd dat ik er klaar voor ben." Maar topfavoriet, nee, bezwoer hij. De teller staat bij veel ploegen en renners op nul. De Ronde van Vlaanderen winnen is het verschil tussen een geslaagd of een mislukt voorjaar. "Het is te bout om te stellen dat ik daar de zege pak met zo veel renners die nog niets gewonnen hebben."

De vraag wie volgende weekeinde zijn grootste opponent is, vermeed Cancellara veiligheidshalve. Nooit je tegenstanders ophemelen, daar putten ze alleen maar moraal uit.

De triomfator van Gent-Wevelgem een dag later, was alles behalve onder de indruk van Cancellara's optreden. "Laten we niet euforisch zijn. Er stonden nauwelijks grote namen aan de start in Harelbeke", probeerde Tom Boonen de imposante vlucht van zijn Zwitserse tegenstrever zaterdag te relativeren. Boonen rekent zich tot een voorname kandidaat voor de Ronde van Vlaanderen. De Belgische afmaker kwakkelde dit voorjaar met zijn gezondheid, wat de sfeer in zijn ploeg niet ten goede kwam. Gent-Wevelgem, zijn eerste grote zege na Parijs-Roubaix in 2009, haalt de druk van de ketel, gaf hij toe. Met het oog op de enige echte klassieker, die van wielrenners helden voor de Vlaamse eeuwigheid maakt, was dit een goede generale.

Boonen is klaar voor de confrontatie met Cancellara. Omgekeerd ook. "Ik wil net als vorig jaar de dubbel", pochte Cancellara na de zege de E3 prijs in Harelbeke. De Zwitserse tijdrijder pakte vorig jaar zowel de winst in Vlaanderen als in Parijs-Roubaix. "Mijn honger naar succes is nog lang niet gestild", verkondigde de Olympisch kampioen tijdrijden die Tom Boonen in alle belangrijke klassiekers waar ze samen aan de start kwamen versloeg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden