Canberra, het luxe Lelystad

De hoofdstad van Australië herbergt het trainingscentrum voor 's lands topatleten, en is tegelijk 'vergaderplaats', zoals de Aboriginal-naam 'Canberra' aangeeft. Dit moet de droom zijn van een sportgekke politica als Erica Terpstra: een soort van Papendal annex parlements- en regeringszetel.

Het olympische virus dat door Australië waart, heeft ook de Canberrenaren aangetast. ,,De grootste ervaring uit mijn leven'', noemt de 45-jarige Steven zijn bezoek aan het spektakel in Homebush Bay, toch 350 kilometer ver weg.

Maar denk niet dat de hoofdstedelingen zich gisteren na de gouden 400 meter van hardloopster Cathy Freeman, massaal dronken in het Burley Griffin-meer hebben gestort, dat deze kunstmatige stad in tweeën splijt. De enige rimpeling in de aangelegde waterpartij -alles is hier bedacht- werd als vanouds veroorzaakt door de 147 meter hoge waterspuiter, gedenkteken voor 'Nieuw-Holland'-ontdekker kapitein Cook.

Toch leven ze wel mee, de inwoners van dit uit de kluiten gewassen, luxe Lelystad, maar ze zijn ietwat bedaagd. Opwinding veroorzaakt hier bijvoorbeeld het lot van stadgenoot en dichter Mark O'Connor. Die ontving ruim een ton van het Australisch Literatuurfonds om de 'geest van de Spelen' in een olympisch liedboek te vatten. Maar hij mag niet in de voetsporen treden van de legendarische Griekse poëet Pindar, die ons de klassieke Spelen leerde: O'Connor wordt volkomen genegeerd door de organisatie in Sydney.

Voor Australische begrippen stelt Canberra, met 300000 inwoners, niets voor -je kunt er niet eens direct vanuit het buitenland naartoe vliegen. Het is meer een tuinstad (vol tulpen nu de Floriade de lentebloemen toont). De Australische premier, John Howard uit Sydney, wil hier niet wonen. Dat bewijst overigens niet dat hij een man van goede smaak is, zeggen mensen die hem kennen.

Vanaf 1 januari is dit toch het centrum van een feestje: de honderdste verjaardag van het Gemenebest Australië. Maar reken er niet op dat het een hell of a party wordt, als de Spelen in Sydney. De vraag is of de queen, Elizabeth II, nu wel komt. Voor het olympisch sportgedoe kon ze zich nog excuseren. Maar om weer te zeggen dat het zo'n verre reis is naar Down Under, en net nu het voornemen om van Australië een republiek te maken maar een oprisping is gebleken.

Dat het Britse vorstenhuis geen sportfanaat kent als 'onze' Willem-Alex, betekende dat gouverneur-generaal, Sir William Deane, zijn luie stoel in de residentie moest verlaten voor de opening van de Spelen. Die ging voor goud, op het nummer stuntelen. Nog voor hij wat had gezegd, mepte hij van de zenuwen bijna de microfoon van het podium. De organisatie houdt het hart vast voor de slotceremonie van zondag.

Canberra doet wel een beetje mee met de Spelen: er is een belangrijke voetbalwedstrijd, nu ja: halve finales, voor vrouwen. En voor het parlementsgebouw zal volgende week de estafette vertrekken met de vlam voor de Paralympics, het toernooi voor gehandicapten dat op 18 oktober begint. Dat onderstreept het karakter van de stad: Canberra mag geen hoofdrol spelen als product van de rivaliteit tussen Sydney en Melbourne.

,,Voor ons mensen geen Olympische Spelen'', zegt Jeremy Ibarcena, een Baskische emigrant. Door een conflict met de 'corrupte' sociale dienst is hij zijn uitkering en zijn huis kwijtgeraakt. Hij zit met vrouw Shirley en kind in een afgetrapte caravan voor het parlementsgebouw.

,,Dit is ook Australië'', beklemtoont Ibarcena zijn situatie. ,,Wij zijn nette mensen, niet aan de drugs of alcohol.''

Maar de aandacht is gericht op Sydney. Tot in de hoogste kringen. De dollar maakt een duikvlucht, truckers beginnen blokkades wegens de hoge olieprijzen, maar in Canberra neemt niemand op: de regering is 'in vergadering', heet het. Die zit natuurlijk ook gewoon naar de Spelen te kijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden