Canadezen vrezen sjaria-rechtbank

AMSTERDAM - Het erkennen van de islamitische rechtsregels, de sjaria, in de Canadese provincie Ontario is een stap dichterbij gekomen. Maar het gunstige advies daarover van een voormalige minister is fel omstreden.

Van onze redactie buitenland

Een moslim-organisatie in Ontario wil een arbitrage-hof oprichten. Moslims kunnen zich daar melden met familiekwesties als echtscheidingen en erfenissen. Het hof brengt dan een bindend advies uit op basis van de rechtsregels zoals de moslim die afleidt uit de Koran en de uitspraken van de profeet Mohammed.

Een dergelijke bemiddeling kunnen moslims in de meeste niet-islamitische landen afspreken, of de wetgever dat nu zo bedoeld heeft of niet. In GrootBrittannië is er een sjaria-raad die echtscheidingen uitspreekt, waarna het moslimpaar nog wel naar de gewone rechter moet voor een officiële scheiding.

In Canada gaat de wet verder: uitdrukkelijk laat die toe dat er arbitrage kan worden bedreven op basis van de regels van een godsdienst. Er zijn katholieke en joodse arbitrage-hoven. Ze doen alleen familiezaken: een dief zal zijn hand niet hoeven te verliezen in Canada. Maar de komst van een islamitisch hof leidt toch tot felle protesten. In de sjaria worden vrouwen niet gelijkwaardig gezien aan mannen, zeggen tegenstanders, en dat is tegen de grondwet.

Van ex-minister van justitie Marion Boyd, eerder ook minister van vrouwenzaken van Canada's belangrijkste provincie, kregen ze ongelijk. Moslims hebben volgens haar net zo goed het recht om de regels van hun religie toe te passen als aanhangers van andere geloven.

Een van de aangevoerde bezwaren is dat er juist onder moslims veel vrouwen zijn die nog maar pas in Canada wonen en hun rechten niet kennen. Die zouden zich gedwongen kunnen voelen hun zaak door een islamitisch tribunaal te laten beslissen. Terwijl dat bijvoorbeeld bij een scheiding de kinderen meestal aan de vader zal toewijzen, in tegenstelling tot de Canadese rechtbank.

In het advies komt Boyd daar enigszins aan tegemoet. Volgens Marylou McPhedran, juriste van de Canadese Raad van Moslimvrouwen, zal Boyds advies toch een gat slaan in de rechtsbescherming van moslims. Volgens Tarek Fatah van het Canadese MoslimCongres gaat het voorstanders niet om te laten zien hoe de sjaria in het westen kan worden toegepast. ,,Zij willen het legitimeren in landen als Pakistan en Iran. Nu schrijft elke krant in Teheran en Jedda dat Canada de sjaria heeft geaccepteerd.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden