Canadezen sluiten af met grote glimlach

Met een dankwoord aan de vrijwilligers en een eerbetoon aan de overleden rodelaar Koemaritasjvili doofde het olympische vuur.

Van onze redactie sport

Het waren zeker niet de beste Spelen ooit, dus moest Jacques Rogge tijdens de sluitingsceremonie van de Spelen in Vancouver met een andere typering komen. De Belgische voorzitter van het internationaal olympisch comité sprak gisteren in het stadion BC Place in Vancouver van „uitstekende en bijzonder vriendelijke Spelen”. Na de woorden van Rogge werd het olympische vuur gedoofd. De volgende Winterspelen zijn van 7 tot 23 februari 2014 in het Russische Sotsji.

Ondanks alle tegenslagen in de voorbije twee weken sloot het gastland de Olympische Winterspelen met een grote glimlach af. De jubelstemming in BC Place werd grotendeels veroorzaakt door de overwinning van de Canadese ijshockeyers in de finale op de Verenigde Staten (3-2). Ook het feit dat Canada het medailleklassement winnend afsloot droeg bij tot de feestvreugde.

John Furlong sprak tijdens de sluitingsceremonie, waar gouden medaillewinnaar Sven Kramer de Nederlandse vlag droeg, zijn waardering uit voor alle vrijwilligers die de Spelen mogelijk maakten. De hoogste baas van het organisatiecomité kreeg in BC Place tot twee keer toe een staande ovatie. „Ik geloof dat dit evenement ons meer bij elkaar heeft gebracht”, zei Furlong tegen zijn landgenoten.

Nadat hij de tragische dood van de Georgiër Nodar Koemaritasjvili in herinnering riep, kreeg Furlong opnieuw de handen massaal op elkaar van de toeschouwers in het stadion. De rodelaar verongelukte tijdens een training, enkele uren vóór de openingsceremonie. „Wij delen het verdriet met de mensen in Georgië”, zei Furlong. „Jullie niet te bevatten rouw wordt gedeeld door alle Canadezen en iedereen hier aanwezig.” Ook Rogge liet de dood van Koemaritasjvili niet onbesproken. „De gedachten aan hem zullen altijd bij ons zijn.”

De sluitingsceremonie begon met een goedmakertje. Zestien dagen eerder, bij de opening van het evenement in het stadion BC Place, ging slechts drie van de vier pilaren rondom de olympische toorts omhoog.

Door de pilaar die destijds dienst weigerde, moest ex-schaatsster Catriona Le May-Doan, één van de vier fakkeldragers, werkeloos toekijken hoe de andere drie Canadese oud-atleten (ijshockeylegende Wayne Gretzky, voormalig topbasketballer Steve Nash en ex-skiester Nancy Greene) de vlam alsnog ontstaken. Le May-Doan kreeg gisteren bij de sluitingsceremonie een herkansing. Dit keer ging het in technisch opzicht wel allemaal goed.

Gregor Robertson, de burgemeester van Vancouver, droeg de olympische vlag over aan zijn Russische ambtgenoot van Sotsji, waar in 2014 de volgende Winterspelen plaatsvinden. Live televisiebeelden vanaf het Rode Plein in Moskou en Sotsji legden de verbinding tussen het olympische verleden en de toekomst.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden