'Canadese onderzoekers kraken geheimzinnige code postduif uit WO II'

Vliegende duif. Beeld afp
Vliegende duif.Beeld afp

Na ruim een maand puzzelen is het gelukt om een gecodeerd bericht uit de Tweede Wereldoorlog, dat aan een postduif was bevestigd, te ontcijferen. Het bericht blijkt informatie over routes van Duitse tanks en militairen te bevatten. Dat stellen Canadese onderzoekers.

Sinds de overblijfselen van de duif uit de Tweede Wereldoorlog vorige maand in het Britse Surrey werden ontdekt, werd er druk gespeculeerd over wat er op het briefje zou kunnen staan. Verschillende codekrakers van de Britse inlichtingendienst GCHQ bogen zich over de ingewikkelde code. Tot nu toe zonder succes.

Canadese onderzoekers van het Lakefield Heritage Center denken dat zij de code gekraakt hebben. Zij maakten hiervoor gebruik van een codekraak-handleiding uit de Eerste Wereldoorlog. De code is een bericht van sergeant William Scott, een 27-jarige Britse parachutist, die op verkenningsmissie in het bezette Normandië was gedropt.

Hoofdkwartier
De vier jaar oude duif, met codenaam 40TW194, werd op 6 juni 1944 losgelaten met een bericht voor het hoofdkwartier van de Britse luchtmacht. Het bevatte informatie over de Duitse troepen in de omgeving. De duif bereikte zijn bestemming echter nooit en Scott sneuvelde een paar weken later.

Dit is de vertaling van het bericht, volgens de onderzoekers.

'Artillery observer at 'K' Sector, Normandy. Requested headquarters supplement report. Panzer attack - blitz. West Artillery Observer Tracking Attack.

Lt Knows extra guns are here. Know where local dispatch station is. Determined where Jerry's headquarters front posts. Right battery headquarters right here.

Found headquarters infantry right here. Final note, confirming, found Jerry's whereabouts. Go over field notes. Counter measures against Panzers not working.

Jerry's right battery central headquarters here. Artillery observer at 'K' sector Normandy. Mortar, infantry attack panzers.

Hit Jerry's Right or Reserve Battery Here. Already know electrical engineers headquarters. Troops, panzers, batteries, engineers, here. Final note known to headquarters.'

Gord Young en zijn team hebben nog niet de hele inhoud van het bericht ontrafeld. Zij denken dat de parachutist met opzet sommige delen van het bericht onsamenhangend heeft opgeschreven. 'Misschien is het alleen opvulling, bedoeld om Duitse troepen om de tuin te leiden', zegt Young tegen de Britse krant The Telegraph.

Schoorsteen
De 74-jarige David Martin ontdekte het briefje eigenlijk al in 1982, tijdens de verbouwing van zijn schoorsteen. Hij wilde de duif weggooien, maar ontdekte net op tijd een rode capsule, bevestigd aan een poot van de vogel. In de capsule zat een berichtje, met 27 codes van ieder vijf letters, gevolgd door een aantal cijfers.

AOAKN HVPKD FNFJW YIDDC

RQXSR DJHFP GOVFN MIAPX

PABUZ WYYNP CMPNW HJRZH

NLXKG MEMKK ONOIB AKEEQ

WAOTA RBQRH DJOFM TPZEH

LKXGH RGGHT JRZCQ FNKTQ

KLDTS FQIRW AOAKN 27 1525/6

Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden postduiven vaak ingezet om militaire geheimen te verspreiden. Alleen al tijdens de Tweede Wereldoorlog had het Britse leger naar schatting 250.000 duiven tot zijn beschikking.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden