Canadese minister en prins uit Nigeria in gelekte stukken

VAN ONZE VERSLAGGEVERS

De gelekte gegevens die de Duitse krant Süddeutsche Zeitung heeft gedeeld met het internationale consortium voor onderzoeksjournalisten ICIJ, geven inzicht in bijna 176.000 vennootschappen die tussen 1990 en 2016 zijn opgericht in belastingparadijs de Bahama's.

Het is vaak moeilijk te achterhalen wie er achter die vennootschappen schuilgaan. De gegevens zijn erg basaal, bijvoorbeeld in vergelijking met de eerder gepubliceerde Panama Papers. Daar hadden journalisten toegang tot gedetailleerde e-mails, contracten en zelfs geluidsopnamen die inzicht gaven in de daadwerkelijke eigenaren van de vennootschappen, en het doel waarvoor die waren opgericht.

Toch zijn op basis van deze documenten en verder onderzoek interessante feiten te vinden. Zo duikt ook in deze data een aantal prominente namen op. De voormalig premier van Liechtenstein, de in 2014 overleden Walter Kieber, wordt gelinkt aan een vennootschap op de Bahama's. De Nigeriaanse prins Adetokunbo Sijuwade heeft twee bedrijven in het belastingparadijs, en ook de veroordeelde Zweedse fraudeur Hans Ekström komt in de documenten voor. De oud-minister van mijnbouw en energie in Colombia, Carlos Caballero Argaez, geeft toe via een bedrijf op de Bahama's belasting op een appartement in Miami te hebben ontweken.

Opvallend is de naam van de huidige minister van financiën in Canada, Bill Morneau, die als bestuurder geregistreerd staat van de vennootschap Morneau Shepell (Bahamas) ltd, onderdeel van zijn internationale advieskantoor Morneau Shepell. In april berichtten Canadese media al dat het bedrijf van de minister een vestiging in de Bahama's had, maar dat Morneau zelf bestuurder was, was niet bekend.

Volgens Morneau gaat het om een lokale tak van zijn adviesbedrijf, dat minder dan 0,1 procent van de totale omzet van het concern voor zijn rekening neemt. Bovendien heeft hij zijn rol als bestuurder aangegeven toen hij aantrad als minister, in oktober vorig jaar. Het feit dat volgens de gelekte gegevens zijn naam als bestuurder ook na die tijd vermeld bleef, wijt hij aan een 'ambtelijke fout' op de Bahama's.

Inmiddels is Morneau alsnog uitgeschreven, met terugwerkende kracht tot zijn aantreden als minister.

De Verdieping 4

Welkom op de Bahama's

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden