Canadese gereformeerden scherp verdeeld over homo's

CAROL STREAM - Met het besluit praktiserende homoseksuelen toe te laten tot de kerkelijke ambten heeft een gereformeerde kerk in de Canadese stad Toronto de discussie over homoseksualiteit in de Christian Reformed Church (CRC) op scherp gezet.

Algemeen secretaris David Engelhard van de CRC noemde het besluit van de First Christian Reformed Church in Toronto in het tijdschrift Christianity Today ,,in strijd met het geldende standpunt van de CRC en met de bijbelse leer''.

Als de gemeente in de Canadese stad haar besluit handhaaft, kan ze uiteindelijk uit het kerkverband worden gezet, zei Engelhard. Hij is een van de velen in deze kerk wier naam verraadt dat deze haar wortels heeft in het Nederlandse calvinisme.

In de kerk in Toronto kunnen homoseksuelen die in een duurzame relatie leven, voortaan predikant, ouderling of diaken worden. De CRC stelde in 1973 de kerkelijke ambten echter alleen open voor homoseksuelen die geen relatie hebben. De synode bekrachtigde die stellingname dit jaar nog. De regionale kerkvergadering van Toronto buigt zich in januari over de situatie.

De CRC is in 1857 gesticht door orthodox-protestantse immigranten uit Nederland. De kerk heeft 279.000 leden in duizend gemeenten in de Verenigde Staten en Canada. De tegenstellingen doen niet zelden denken aan de twisten onder Nederlandse gereformeerden in de jaren zestig, zeventig over homoseksualiteit en bijbels leergezag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden