Olympische Spelen

Canada stuurt geen ploeg naar Tokio, uitstel Spelen dichterbij

null Beeld AP
Beeld AP

Canada heeft zich afgemeld voor de Olympische Spelen in Tokio deze zomer. Het Canadees Olympisch Comité (COC) en het Paralympisch Comité (CPC) hebben de organisatie laten weten geen afvaardiging te zullen sturen als de sportevenementen deze zomer toch op de geplande datum worden gehouden. De bonden dringen aan op uitstel vanwege de coronacrisis.

,,Het COC en het CPC doen een dringend beroep op het Internationaal Olympisch Comité (IOC), het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om de Spelen een jaar uit te stellen. We bieden onze volledige medewerking en steun, bij de inspanningen die er nodig zijn om de Spelen op een later tijdstip te organiseren’’, aldus de commissies in een verklaring.

,,Hoewel we de complexiteit van uitstel erkennen, is er niets belangrijker dan de gezondheid en de veiligheid van onze atleten en de wereldgemeenschap'', aldus de verklaring.

Het Australische Olympische Comité liet maandag weten ervan uit te gaan dat de Olympische Spelen een jaar worden uitgesteld. Het heeft zijn atleten opgeroepen hun trainingen daarop aan te passen. President Donald Trump van de Verenigde Staten zegt volledig te vertrouwen op het advies van de Japanse premier Shinzo Abe. “Hij zal de juiste beslissing nemen. Daar twijfel ik niet aan.”

'Handel niet impulsief’

Het Russisch Olympisch Comité heeft het IOC en andere toonaangevende sportbonden inzake het al dan niet doorgaan van de Olympische Spelen van Tokio gevraagd om een weloverwogen beslissing te nemen. Het advies daarbij luidde: “Bewaar vooral de kalmte en denk rustig na. Analyseer het risico en de gevolgen van het coronavirus en handel niet impulsief.”

In beginsel mogen de Russen niet deelnemen aan de Olympische Spelen, wegens een schorsing als gevolg van een omvangrijk dopingschandaal. Lopende het hoger beroep bij internationaal sporttribunaal CAS wordt dat mogelijk verworpen dan wel opgeschort.

Het IOC bracht eerder op zondag na een spoedvergadering naar buiten dat binnen vier weken duidelijk moet zijn of de Olympische Spelen komende zomer doorgaan of dat ze worden uitgesteld. Het IOC heeft de nationale comités per brief laten weten diverse scenario’s te onderzoeken en dat uitstel van de Spelen een optie is.

Nederlandse steun voor onderzoek

Het Nederlandse comité gaat nog niet zo ver. NOC*NSF kan zich vinden in het besluit van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de komende vier weken te gebruiken om te onderzoeken of de Spelen komende zomer in Tokio kunnen doorgaan of niet. “Een verstandig besluit”, zegt algemeen directeur Gerard Dielessen. “Uitstel wordt hiermee een serieuze optie. En goed dat we nu weten dat het besluit binnen vier weken wordt genomen.”

De directeur van de sportkoepel wil deelname aan de Spelen in de zomer niet bij voorbaat uitsluiten, zoals bijvoorbeeld Canada nu heeft gedaan. “Ons standpunt wijkt daar in zoverre niet van af dat wij onder de huidige omstandigheden ook niet zouden meedoen komende zomer. Wij gaan niet als de veiligheid niet gegarandeerd is, van sporters noch van begeleiders of bezoekers. Maar in dat geval gaan de Spelen ook niet door, heeft het IOC zondag gezegd. Niet alleen op ons verzoek, natuurlijk hebben meer landen om duidelijkheid gevraagd.”

Dielessen gelooft overigens niet dat er komende zomer in Tokio gesport gaat worden. “Maar met al die belangen snap ik dat het IOC de deur nog op een kier houdt. Ik schat de kans op misschien 2 procent. Stel dat de wereldgezondheidsorganisatie WHO over enkele weken met beter nieuws komt. Het lijkt nu niet logisch, maar het kan. Ik weet in ieder geval dat ze er bij het IOC snoeihard en integer mee bezig zijn.”

Verstoorde voorbereiding

Een grote meerderheid van de atleten die zijn aangesloten bij de Athletics Association van tweevoudig olympisch kampioen Christian Taylor vindt dat de Olympische Spelen moeten worden uitgesteld. De Amerikaanse hink-stap-springer, ook viervoudig wereldkampioen, hield een enquête onder ruim 4000 atleten. Bijna 80 procent is van mening dat de Spelen van Tokio 2020 niet komende zomer moeten worden gehouden, maar op een later moment.

Op de vraag of de Spelen helemaal afgelast moeten worden, antwoordde 22 procent bevestigend. Van de ondervraagde atleten zegt 87 procent dat hun voorbereiding op het evenement is verstoord als gevolg van het coronavirus.

Lees ook:

Waar gaat het IOC voor kiezen: veiligheid of commercie, belangen en geld?

Ook de Nederlandse sportwereld vergroot de druk op het IOC om snel een besluit over uitstel van de Spelen te nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden