Canada op weg naar legalisering wiet

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

De Canadese premier Justin Trudeau had het al beloofd in zijn verkiezingsprogramma. Nu voegt hij de daad bij het woord: hij heeft een wetsvoorstel ingediend om het gebruik van cannabis te legaliseren. Canada zou daarmee het tweede land ter wereld worden dat de kweek, de aanschaf en het bezit van wiet toestaat.

Tot nog toe was alleen Uruguay zover. Ook enkele staten in de VS, zoals Californië, Washington en Alaska, stonden het recreatief gebruik van cannabis al toe. Nederland heeft internationaal weliswaar een reputatie opgebouwd als wietwalhalla, maar wij gedogen alleen de consumptie; de commerciële teelt geldt hier nog als overtreding.

Ook in Canada blijven beperkingen gelden. Zo moeten gebruikers minimaal 18 jaar zijn. Ze mogen niet meer dan 30 gram cannabis op zak hebben. En thuistelers mogen hooguit vier stekjes kweken.

Tegelijk met de legalisering wil Trudeau de verkoop van cannabis aan minderjarigen zwaarder bestraffen. Dealers met jonge klanten riskeren voortaan veertien jaar opsluiting. Verder dreigt er drie jaar cel of een boete tot 3,5 miljoen euro voor mensen die de softdrug via reclame aantrekkelijk maken voor de jeugd.

Het nieuwe beleid moet afrekenen met drugssmokkelaars en met de georganiseerde misdaad rond de handel in cannabis. In de Canadese wietmarkt zou jaarlijks zo'n 5 miljard euro omgaan. Een bijkomend doel van Trudeaus wetsvoorstel is dat de politie zich meer op andere overtredingen kan richten.

Agenten zullen nog wel worden ingezet voor aangescherpte verkeerscontroles, waarin ze gedrogeerde weggebruikers moeten beboeten. Gewapend met speekseltests gaan ze automobilisten vaker controleren op rijden onder invloed van wiet en andere drugs.

Maar de kosten van die inspanning vallen in het niet bij de geschatte 2 miljard euro die handhavers nu nog jaarlijks kwijt zijn aan de algemene jacht op recreatief wietgebruik. Deze ouderwetse jacht werkt in de praktijk overigens nauwelijks, want Canadese pubers behoren tot de grootste innemers ter wereld; ondanks alle repressie rookt 20 tot 30 procent van de Canadese adolescenten geregeld marihuana.

Artsen vinden de leeftijdsgrens van 18 jaar te laag. Ze hanteren liever 21, en psychiaters zelfs 25, vanwege de schadelijke invloed die cannabis kan hebben op het zenuwstelsel van jongeren. Zo kan wiet in het onvolwassen brein psychoses uitlokken. Het parlement moet nu beslissen of de voorgestelde legalisering op 1 juli 2018 doorgaat.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden