Canada herdenkt vermoorde militair Nathan Cirillo

Aanslag lijkt het werk van één dader

Het Canadese parlement onthaalde gisteren Kevin Vickers (58), de man die woensdag een terrorist doodschoot, als een held. De totale bevolking herdacht de bij de aanslag omgekomen korporaal Nathan Cirillo (24). Hij was een buitensport- en fitnessfanaat die gek was op zijn zesjarig zoontje, en pas een paar dagen was aangetreden als erewacht bij het oorlogsmonument. Overal hingen vlaggen halfstok.

Vickers kreeg een minutenlange staande ovatie van het voltallig parlement. Zijn post, hoofd parlementaire beveiliging, gold tot woensdag vooral als ceremoniële functie. Toen de djihadist het gebouw binnendrong, vond hij Vickers op zijn pad. De beveiliger trok zijn wapen en schoot meerdere keren. Vickers onderging het applaus in stilte maar stak zijn duim omhoog toen de leidster van de Groene Partij voorstelde hem te belonen met een visvakantie.

Woensdag ging de politie nog uit van twee à drie daders, maar inmiddels lijkt sprake van een 'lone wolf'. De moeder van de dader, crimineel Michael Zehaf-Bibeau (32), liet weten dat zij kapot is van de aanslag. "Ik huil om de slachtoffers, niet om mijn zoon. Het spijt ons."

Premier Stephen Harper riep in een ongewoon persoonlijke toespraak parlementariërs op gerust medische bijstand te zoeken als ze last hebben van stress.

Hij verbond de aanslagen van woensdag en maandag, toen een andere djihadist een militair doodreed, met de 'barbarij van radicale ideologieën in het buitenland'. "Wij zijn hier in onze zetels, in onze kamer in het hart van de democratie aan het werk. Wij Canadezen laten ons niet intimideren." Partijleidster Elizabeth May van de Groenen sprak in het parlement over 'daden van geïsoleerde, gestoorde mannen die tot iets geks werden aangetrokken'. May gelooft niet dat er een netwerk is van activisten, of dat Canada nu meer gevaar loopt dan het vorige week deed.

Canada had dinsdag zes gevechtsvliegtuigen gestuurd om IS in Irak te bestrijden. Daarnaast was de regering bezig de veiligheidsdienst te versterken. Harper bezwoer dat Canada's antwoord op terroristische organisaties hard is. Hij wil de dienst en politie meer bevoegdheden geven om verdachten te volgen, ook in het buitenland, en om ze vast te zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden