Canada evacueert nog eens 25 duizend mensen uit brandende stad

De brand is de afgelopen dagen enorm gegroeid, inmiddels is 85.000 hectare getroffen. Beeld epa
De brand is de afgelopen dagen enorm gegroeid, inmiddels is 85.000 hectare getroffen.Beeld epa

De bosbranden bij de plaats Fort McMurray in de Canadese staat Alberta breiden zich nog altijd uit. De Canadese regering heeft inmiddels de noodtoestand afgekondigd en dringt aan op meer evacuaties. Donderdag werden al 8000 mensen geëvacueerd en de regering hoopt vandaag alle 25 duizend mensen die naar het noorden van de stad zijn gevlucht in veiligheid te brengen.

Gisteren evacueerde de regering zo'n 8000 mensen via een luchtbrug naar het zuiden van Canada. Daar kunnen ze volgens de regering beter geholpen worden. Vandaag wordt weer een luchtbrug opgezet, maar er wordt ook bekeken of het veilig genoeg is om mensen over de weg te evacueren. Als dat het geval is kan er een konvooi van 400 voertuigen vertrekken.

In Fort McMurray zijn al zo'n 1600 gebouwen in vlammen zijn opgegaan. Zeker drie woonwijken zijn bijna helemaal verwoest. Ondertussen hebben al bijna 90.000 mensen de stad verlaten.

De brand is de afgelopen dagen enorm gegroeid, inmiddels is 85.000 hectare getroffen. Donderdag kon het vuur nog verder om zich heen grijpen vanwege de aanhoudende droogte. De oorzaak van de brand is nog steeds niet bekend, wel dat het vuur in een afgelegen bosgebied ontstond. Er zijn geen meldingen van gewonden.

Regen
Volgens de staat Alberta zijn er momenteel meer dan 1100 brandweerlieden actief in de stad. Ook zijn er helikopters en blusvliegtuigen ingezet. Toch is er geen enkele hoop dat het vuur met deze middelen daadwerkelijk onder controle wordt gebracht. Alleen als het gaat regenen kan de brand gestopt worden. De eerste regen wordt alleen pas zaterdagavond verwacht. En zelfs dan is de kans dat het ook daadwerkelijk gaat regenen maar rond de 40 procent.

"Laat ik duidelijk zijn: blusvliegtuigen gaan deze brand niet tegenhouden. De brand blijft doorgroeien tot we regen krijgen", aldus Chad Morrison van de Canadese brandweer, hij leidt de operatie in Alberta. De brandweer probeert de brand al dagen tegen te houden en stuit op extreme omstandigheden. "Het vuur begint zijn eigen weer te creëren", aldus Morrison. "De brand veroorzaakt veel wind en uit de rookwolken komen zelfs bliksemschichten".

De omgeving van Fort McMurray is een belangrijk gebied voor olie- en gaswinning. Door de brand worden ook oliewininstallaties bedreigd. De olieproductie in het gebied ligt inmiddels stil. Die is goed voor ongeveer 16 procent van de Canadese productie. Alberta heeft de op twee na grootste oliereserves ter wereld, na Saudi-Arabië en Venezuela.

Verzekeringsexperts hebben al becijferd dat de schade door de enorme brand op kan lopen tot omgerekend zo'n 6 miljard euro. De brand zou daarmee verreweg de duurste natuurramp in Canada zijn.

Geëvacueerde inwoners worden opgevangen in Lac la Biche. Beeld afp
Geëvacueerde inwoners worden opgevangen in Lac la Biche.Beeld afp
Er zijn helikopters en blusvliegtuigen ingezet om de brand te blussen. Beeld epa
Er zijn helikopters en blusvliegtuigen ingezet om de brand te blussen.Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden