Canada en Rusland voeren 'kaartenoorlog'

De Russische delegatie ruziet via Twitter met de Canadese afdeling van de NAVO. Canada zegt dat De Krim niet van Rusland is en wijst erop dat Russische soldaten de grens oversteken. Rusland slaat terug met een 'hedendaagse kaart'.

Het begon met een misschien niet zo vriendelijke reistip van de Canadese afdeling van de Navo: een kaart waarin aangegeven is wat Rusland is en wat niet, met daarbij de woorden: 'Aardrijkskunde is soms best lastig. Hier is een handleiding voor Russische soldaten die verdwaald raken en 'per ongeluk' in Oekraïne terecht komen. Op de kaart staat De Krim aangegeven als 'Not Russia'. De Russische Navo-delegatie reageerde, 'We zullen onze Canadese collega's helpen om hen de huidige geografie van Europa te leren kennen.' Met daarbij een kaart waarop De Krim wordt aangegeven als 'Russia'.

Startschot voor Canada
John Baird, de Canadese minster van buitenlandse zaken, riep drie dagen terug op tot collectieve actie en stelde dat Canada zich moet uitspreken tegen de intimidatie van de Russen naar Oekraïne. Dat lijkt het startschot voor de NAVO-afdeling van Canada op Twitter geweest. Canada was al behoorlijk actief op Twitter en volgt de situatie in Rusland op de voet. De laatste drie dagen lijken ze erop gebrand hun tienduizend volgers erop te wijzen dat Rusland Oekraïne is binnen gevallen.

Rusland is geen lid van de Navo. Er zit wel een kleine delegatie Russische diplomaten in het hoofdkwartier in Brussel, maar daarvan heeft de NAVO de toegang beperkt, sinds Rusland De Krim heeft geannexeerd. Deze delegatie vecht terug op Twitter en stellen dat de invasie een leugen is, waarbij ze verwijzen naar Russische sites die - niet heel verassend - zeggen dat de invasie een leugen is.

De kaart van Canada is 34.000 keer geretweet. Dat is drie keer zoveel als het aantal volgers dat zij hebben. De kaart van Rusland is 1.200 keer geretweet. Allebei de landen hebben de kaart vastgemaakt, zodat het de eerste tweet is die bezoekers van hun twitterpagina zien.

Poetin: Tactiek Kiev zelfde als Nazi's
Poetin zei vandaag op een jeugdkamp dat de operatie van de regering in Kiev in Oost-Oekraine tegen de separatisen hem herinnert aan de Tweede Wereld oorlog, waarbij Nazi's streden om Leningrad. 'Kleine dorpjes en grote steden die omringd worden door het Oekraïnse leger, waarbij de infrastructuur wordt verwoest... het herinnert mij helaas aan de tactiek van de Duitse fascisten in de Tweede Wereldoorlog,' aldus Poetin.

Het is overigens niet ongewoon voor leiders van Rusland en de voormalig Sovjet Unie om te refereren aan de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Wel vaker worden Oekraïners door de leiders herinnert aan de 'Duitse fascisten' waarvan zij door het Rode leger zijn bevrijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden