Canada en Mexico slaan terug naar VS

Beeld REUTERS

Wat werd verwacht, gebeurde: de buurlanden van de VS nemen tegenmaatregelen na heffingen op hun staal.

Het zat erin. Na de Europese Unie gaan ook Mexico en Canada heffingen invoeren op de import van Amerikaanse producten. Het is een antwoord op de Amerikaanse heffingen op staal en aluminium uit de EU, Canada en Mexico.

Canada, met afstand de grootste buitenlandse staal- en aluminiumleverancier van de VS en zeer gepikeerd door de Amerikaanse heffingen, gaat een tarief van 25 procent invoeren op de import van Amerikaanse buizen en pijpen, en op constructiemateriaal voor treinen en trams. Ook andere staalproducten worden met zo’n heffing belast.

Heffingen van tien procent komen er op uiteenlopende producten als yoghurt, chocola, matrassen, sojasaus, mosterd en insecticiden. Net als de EU gaat de Canadese regering een klacht tegen de VS indienen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO), de instelling die bemiddelt bij handelsconflicten. Dat de regering- Trump de nationale veiligheid van de VS aanvoert om heffingen in te voeren, betitelde de Canadese regering als ‘absurd’.

Mexico laat het er ook niet bij zitten. Heffingen komen er op Amerikaanse lampen, appels, druiven, veenbessen, worstjes en diverse kazen. Ook op diverse staalproducten uit de VS voert Mexico heffingen in, maar dat doet het land niet op Amerikaans staal dat nodig is voor Mexico’s grote auto-industrie. Veel van die auto’s vinden hun weg naar de VS. Op de lijst van Amerikaanse producten die de EU wil gaan belasten, staan onder meer motoren, sinaasappels, make-up, T-shirts, keukenapparatuur, toiletpapier, luiers, tampons en whiskey.

De heffingen die de VS hebben ingevoerd op staal en aluminium uit Canada en Mexico lijken onder meer (en misschien wel: vooral) bedoeld om beide landen tot concessies te dwingen.

Familieruzie

Sinds 1994 bestaat er tussen de drie landen een handelsakkoord – Nafta. De Amerikaanse president Trump is niet gecharmeerd van dat verdrag, omdat hij van mening is dat het akkoord in de VS tot banenverlies heeft geleid. Hij wil daarom veranderingen in het verdrag aanbrengen. Vrijdagavond suggereerde Trump dat er wat hem betreft ook aparte handelsverdragen kunnen komen tussen de VS en Canada enerzijds en de VS en Mexico anderzijds.

Dat het intrekken van de heffingen ook nog tot de mogelijkheden behoort, bleek vandaag uit uitlatingen van Larry Kudlow, een adviseur van Trump op economisch gebied. Hij zei dat de heffingen ‘een tijdje kunnen bestaan, maar misschien ook niet’, omdat ze nog onderwerp van onderhandelingen zijn.

De harde kritiek van de Canadese premier Trudeau op de Amerikaanse heffingen betitelde Kudlow als ‘een overreactie’. Volgens hem zijn de VS en Canada momenteel in een ‘familieruzie’ beland.

Lees ook: 

Het handelsconflict met de VS raakt ook de Europese veiligheid

Met de importheffingen op aluminium en staal neemt Trump risico's. Op termijn is het gevaar voor Europa dat de VS te veel hooi op de vork nemen en aftakelen als supermacht.

Is er nu sprake van een echte handelsoorlog?

Een handelsoorlog is een groot woord, maar een oorlogje begint het wel te worden. Zes vragen over het conflict.

Er gaat een diep verontrustend signaal uit van de staalheffingen van Trump

Het is maar goed dat de wereldeconomie uitstekend draait, want anders hadden de stappen van de Amerikaanse president Trump nu al veel grotere gevolgen gehad, aldus het commentaar. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden