Campus Maastricht blijkt riskant avontuur

Woningcorporatie Servatius was ’verliefd’ op het ontwerp van de nieuwe universiteitscampus in Maastricht en liet risicomanagement achterwege. De kosten lopen op.

De nieuwe universiteitscampus in Maastricht is een ’uitermate risicovol project’. Dat zegt Tjeu Blommaert, voormalig voorzitter van de raad van toezicht van Servatius.

De woningcorporatie maakte gisteren bekend dat de kosten van de bouw van de campus 200 miljoen euro bedragen, in plaats van 165 miljoen. Onbekend is hoeveel de campus gaat opleveren. „Er is geen enkel contract afgesloten met een klant. Dit is meer avonturieren dan ondernemen”, oordeelt Blommaert.

De prestigieuze campus moet vanaf 2012 onderdak bieden aan 550 studenten van de Universiteit van Maastricht. Verder komen er kantoren. Architect is de Spanjaard Santiago Calatrava. De bouw is voor de zomer stilgelegd, volgens Servatius vanwege de economische crisis. Blommaert ziet dat anders. „Bij dit soort projecten is risicomanagement een voorwaarde. Dat was hier afwezig.”

Het is de tweede keer in korte tijd dat een woningcorporatie in opspraak raakt door een miljoenenproject. Vorig jaar bleek dat het Rotterdamse Woonbron een cruiseschip liet ombouwen tot congrescentrum. Dat kostte 175 in plaats van 20 miljoen.

Blommaert, hoogleraar bedrijfseconomie aan de Universiteit van Maastricht, was slechts negen weken lid van de raad van toezicht. Hij stapte op omdat langer zittende leden van de raad hem tegenwerkten. „Ik kon ze er niet van overtuigen dat het vijf voor twaalf was. Ze wilden niet erkennen dat ze in het verleden hebben zitten slapen.”

De raad heeft wel directeur Leks Verzijlbergh ontslagen, maar Blommaert vindt dat ook de toezichthouders zelf moeten opstappen. Ze hebben de directeur te veel zijn gang laten gaan. „Verzijlbergh is een einzelgünger die een enorm stempel drukte. Hij was verliefd op dit project. In zo’n situatie schort het aan zelfreinigend vermogen.”

Ook voor wethouder Luc Winants (stadsontwikkeling) was het liefde, zegt hij. „Dit is een prachtig gebouw, een icoon in de stad. Het is erg spannend of het er überhaupt nog komt.” Volgens Winants proberen Servatius en de gemeente ondernemers en het academisch ziekenhuis over te halen mee te doen aan het project. Ook bekijkt architect Calatrava of hij inefficiënte ruimte kan schrappen.

Servatius roept de gemeente, provincie Limburg en de universiteit op het project financieel te steunen. Dat wil Winants niet. „Dan komen we straks zelf in de problemen.”

De bouw van de prestigieuze universiteitscampus in Maastricht ligt al enkele maanden stil. Het is de vraag of het gebouw er ooit komt. (FOTO CHRIS KEULEN) Beeld Chris Keulen
(Trouw) Beeld Chris Keulen
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden