Campingdominee en freelancer dromen van eigen gemeente

Na hun studie aan de Protestantse Theologische Universiteit zijn ze er klaar voor: een baan als dominee. Nu die geschikte kerkgemeente nog vinden. Trouw volgt drie theologen tijdens hun zoektocht naar werk.

Hoe gedreven Hans van Rumpt (46) ook is, na zijn afstuderen vond hij het tijd voor een pauze. "Na 9,5 jaar studeren moest ik even bijkomen", vertelt hij. Maar niet te lang. Inmiddels heeft hij er al weer enkele weken werk op zitten, op de camping. "In Woudenberg werk ik in de vakanties als campingpastor. Met mijn gezin verblijf ik daar dan in een stacaravan. Veel kampeergasten hebben behoefte aan een gesprek met een dominee, merk ik. Zo zitten er mensen tussen die kort geleden te horen hebben gekregen dat ze ongeneeslijk ziek zijn. Vervolgens gaan ze naar hun vakantieplek, maar zitten ze nog met zo veel waar ze over willen praten."

Zijn optreden in Trouw vorige maand zorgde voor een telefoontje van een geïnteresseerde kerkgemeente. Of hij eens een preekbeurt bij hen zou willen vervullen. "Dat is helaas niets geworden", zegt Van Rumpt. "We pasten niet bij elkaar. Mijn preken duren een half uur en dat vonden zij te lang."

Ook al heeft Van Rumpt nog geen contact met een potentiële gemeente, zijn huis heeft hij alvast te koop gezet. "Na lang aarzelen. Maar zo kunnen we straks meteen verhuizen. God leidt het nu verder."

Voor Lennart van Berkel (32) is het al zo ver, die verhuizing. "De kogel is door de kerk", zucht hij. "Vorige maand ontving ik een beroepingsbrief van een wijkgemeente in Spijkenisse. Daarin stond dat ze me graag wilden hebben als dominee."

Dat betekent wel dat Van Berkel zijn geliefde Maassluis moet verlaten. "Een grote stap, ik woon hier al mijn hele leven. Maar ik voél dat dit het moment is om mijn vleugels uit te slaan."

Helemaal als een verrassing kwam de brief niet. "Tijdens mijn studie leidde ik wel eens een dienst in deze gemeente. Zo heb ik de tijd gehad om een bijzondere band op te bouwen met de kerkgangers daar." Die zijn momenteel trouwens druk in de weer met verfkwasten en rollen behang. "Een groep vrijwilligers heeft aangeboden de pastorie op te knappen voor mij en mijn gezin, fantastisch."

Oh, en had hij het ándere goede nieuws al verteld, vraagt hij plotseling. "Mijn vrouw Marcella is zwanger van onze tweede! Er is zoveel gebeurd. Het zijn spannende en drukke tijden."

Dat geldt ook voor Petra de Nooy (29) "Ik leid elke zondag ergens in het land wel een dienst. Freelance, zeg maar. Soms zelfs twee op een dag. Laatst stond ik 's ochtends in Heukelum en 's avonds in Nijverdal. Die laatste dienst was speciaal voor twintigers en dertigers. Naar zoiets kijk ik al dagen uit." Maar de huur moet ondertussen ook betaald worden. "Ik werk drie dagen per week in de thuiszorg en help daarnaast iemand met een persoonsgebonden budget. Dat combineer ik met vrijwilligerswerk. Ik help migrantenkerken bij het opbouwen van hun kerk in Nederland. Ik regel bijvoorbeeld een kerkzaal voor ze."

Natuurlijk baalt ze wel eens, zegt De Nooy, dat ze 'haar gemeente' nog niet gevonden heeft. "Wat meespeelt, is dat ik een vrouw ben. In de hoofden van veel mensen is een dominee toch echt een man. Gemeenten zeggen het niet met zoveel woorden, maar ik weet dat dit van belang is." Ook krijgt ze zo nu en dan te horen dat ze niet genoeg ervaring heeft. "Jammer en frustrerend.

Pas geleden dacht ik: 'Ik ga iets nieuws proberen'. Toen ben ik op dominee-date gegaan. Dat was een bijeenkomst voor afgestudeerde predikanten die de kans kregen zich voor te stellen aan kerkgemeenten die een dominee zoeken. Je had drie minuten om met zo'n kerkelijke afvaardiging te praten." Of haar droomgemeente er tussen zat, houdt ze nog geheim. "Maar er zaten zeker interessante kerken bij! Ik ga ze binnenkort bellen. Niet nu meteen, eerst wacht ik tot ze een officiële vacature op hun website hebben gezet. Dat duurt wel even. Binnen de kerk gaan dingen nu eenmaal wat langzamer. Lastig hoor, want ik ben niet zo geduldig."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden