Campbell-Brown betrapt op doping

Uitgerekend Jamaicaanse sprinters gaven afglijdende internationale atletiek nieuwe impuls

De grootste dopingzaak sinds de val van Marion Jones in 2007 legt een donker wolkendek over de internationale atletiek. Afgelopen weekeinde bleek Veronica Campbell-Brown, een grootheid uit de Jamaicaanse sprintschool, te zijn betrapt op furosemide, een verboden vochtafdrijvend middel.

De drievoudige olympisch kampioene testte op 4 mei positief tijdens een internationale wedstrijd in Kingston, Jamaica. Vorige week zou ze volgens de Jamaicaanse krant The Gleaner naar Montreal zijn gereisd, waar ze vrijdag hoorde dat ook de B-staal positief was.

De Jamaicaanse atletiekfederatie bevestigde dat een Jamaicaan in Kingston positief heeft gereageerd, maar wilde de naam nog niet bekend maken. Dat zal de internationale atletiekfederatie (IAAF) vermoedelijk begin deze week doen. Bronnen dicht bij de Jamaicaanse atletiek bevestigden tegenover persbureau Reuters dat het om Campbell-Brown gaat.

Diuretica of plaspillen kunnen het gebruik van onder meer spierversterkende hormonen maskeren. Alleen als de 31-jarige goede redenen voor haar gebruik aanvoert, kan ze onder een schorsing van twee jaar uitkomen. Het nieuws volgt op het bericht van donderdag dat de Jamaicaanse 400 meterloopster Dominique Blake voor zes jaar is geschorst na haar tweede dopingovertreding sinds 2006.

Uitgerekend de Jamaicaanse sprinters gaven de afglijdende internationale atletiek de afgelopen jaren een nieuwe commerciële en publicitaire impuls. Het zijn vooral de grensverleggende sprints van Usain Bolt die de aandacht trekken. Maar de komst van zijn vrouwelijke evenknie Campbell-Brown werd beschouwd als een afrekening met het door doping gestutte Oost-Europese sprintbolwerk bij de vrouwen van de vorige eeuw.

Aanvankelijk werden de prestaties van Marion Jones als zodanig beschouwd, maar als uitvloeisel van de beruchte Balco-zaak bekende de Amerikaanse in 2007 uiteindelijk dat haar zegereeks was gevoed door doping. Niet alleen moest ze (olympische) titels inleveren, wegens meineed kreeg ze ook een gevangenisstraf van zes maanden.

Ook de ongebruikelijk grote stappen voorwaarts in Jamaica worden met argwaan bekeken, zeker omdat het fundament ervoor werd gelegd toen het land een blinde vlek was op de antidopingradar. De afgelopen jaren werden meerdere malen Jamaicaanse sprinters geschorst wegens doping. Dat wantrouwen wordt nu gesterkt door de positieve test van de grote vis 'VCB', ofschoon zij niets te maken heeft met de atletiekclubs op Jamaica waar de toppers Bolt, Yonah Blake, Shelly-Ann Fraser en Asafa Powell trainen. Campbell-Brown heeft haar tenten opgeslagen in Clermont, Florida. Dat is dezelfde plaats waar haar landgenoot Steve Mullings trainde toen een tweede dopingovertreding hem in 2011 een levenslange schorsing opleverde. Hij werd betrapt op furosemide, de stof die nu bij Campbell-Brown is gevonden. Tot 2009 trainde zij in Clermont bij dezelfde groep.

Campbell-Brown is de meest gelauwerde Jamaicaanse sprintster, met in totaal achttien medailles op Olympische Spelen en wereldkampioenschappen. Ze is de tweevoudig olympisch kampioene op de 200 meter van 2004 en 2008 en won goud op de 4x100 in 2004. In Londen was ze vorig jaar goed voor zilver (4x100) en brons (100 meter). Ze werd als integer beschouwd, het nieuws van haar positieve test ontlokte veel reacties van ongeloof. Campbell-Brown is ambassadeur van de IAAF en Unesco en staat bekend als diepgelovig. Het merendeel van haar tweets bestaat uit religieuze uitingen.

Wrang genoeg klaagde ze vaak dat wereldrecords in de vrouwendisciplines voor haar onbereikbaar zijn, omdat ze werden gevestigd in een tijdsvak waarin de dopingjacht nog in de kinderschoenen stond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden