campagnewerk

AMERSFOORT - Chinooks, Apaches, tanks, rupsbandwagens en strategische wapens. De VVD maakt werk van haar werkbezoeken. Ook de aanwezige VVD'ers zelf zijn onder de indruk, zo blijkt uit een telefoontje van een van hen. ,,Je raadt nooit wat er gebeurt! Er wordt geschoten en er kruipen zelfs soldaten over de grond!''

door Karlijn Goossen

De Prins Bernhard Kazerne in Amersfoort. Oefenterrein De Vlasakkers. De twee chinooks zijn net geland, en de klep gaat open. Soldaten rennen het besneeuwde veld op en vlijen zich in een beschermende wal neer.

Dan doen lijsttrekker Zalm en kapitein Zalm hun intrede. Vader en dochter. Trots lopen ze samen de witte wereld tegemoet. ,,Claire, zullen we even hier staan? Ze willen jou ook even met mij op de foto.'' Zegt de vader tegen zijn dochter. De Zalmpjes. Ze maken een mooi plaatje, zo saampjes.

De VVD-voorman praat met kolonel, commandant en andere aanwezigen. Fotocamera's klikken onophoudelijk.

Het is tijd om in de inmiddels voorgereden tanks en rupsbandwagens te stappen. De kolonel dirigeert de lijsttrekker naar de tank. Daar moet hij een speciaal pak aantrekken. Zo lijkt hij een beetje op Kleinduimpje in een reuzenpak.

Hulpeloos kijkt Zalm om zich heen. Hoe moet hij ooit met dit pak aan op die grote tank klimmen? Een van de commandanten ziet het en geeft hem een kontje. Het is allemaal heel stoer, toch overheerst de onwennigheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden