Campagne Trump uit de as herrezen

Verkiezingen vs reportage | De aanhangers van Trump putten hoop uit de opleving van Hillary Clintons e-mailaffaire.

"Ik moet beginnen met nieuws dat net bekend geworden is. De FBI..."

Donald Trump hoeft eigenlijk al niets meer te zeggen, de zaal ontploft. Het is vrijdag 28 oktober in Manchester, New Hampshire. Het nieuws dat Hillary Clinton mogelijk alsnog problemen krijgt met justitie heeft zich net, via pakweg duizend telefoons, verspreid onder de menigte in deze swing state. Even kijkt Trump toe hoe ze de wederopstanding van zijn campagne vieren. Dan maakt hij zijn zin af: "De FBI heeft zojuist een brief gestuurd naar het Congres, om mee te delen dat ze nieuwe e-mails hebben ontdekt, relevant voor het onderzoek naar de voormalige minister van buitenlandse zaken, Hillary Clinton."

Van de vermoeidheid die Trump de dagen daarvoor nog weleens kon uitstralen, was niets meer over. De kandidaat die door de peilingen werd aangewezen als bijna zekere verliezer, en die telkens weer nieuwe beschuldigingen van ongewenste intimiteiten uit het verleden moest ontkennen, kon zijn gelijk halen. Tussen het gescandeerde 'Sluit haar op!' door stelde hij vast: "Ik heb groot respect voor het feit dat de FBI en het ministerie van justitie de moed hebben om die vreselijke fout recht te zetten". Die fout werd wat Trump betreft in juli gemaakt, toen FBI-directeur James Comey bekendmaakte dat hij geen strafvervolging adviseerde voor Clintons omgang met e-mails van het werk. Clinton had die over een eigen e-mailserver laten lopen, vermoedelijk om de regels voor openbaarheid van overheidsinformatie te ontwijken. Via dat systeem was onbedoeld ook geheime informatie uitgewisseld. Volgens Comey was ze roekeloos geweest, maar niet strafbaar. In de maanden daarna verweten de Republikeinen hem gezwicht te zijn voor politieke druk.

Nu noemt Hillary Clinton het besluit 'zorgwekkend'. De kritiek van de Democraten is niet dat de FBI de nieuw gevonden e-mails (in de computer van de man van een medewerkster van Clinton) gaat onderzoeken. Maar door dat aan te kondigen terwijl het zo goed als onmogelijk is om dat onderzoek voor de verkiezingen van 8 november af te ronden, heeft Comey, of hij dat nu wilde of niet, het zwaard van Damocles boven Clintons hoofd gehangen. Dat kan kiezers aan het twijfelen brengen, want veel krediet heeft ze niet: zelfs voordat Comeys brief bekend werd, zei een op de drie kiezers die van plan was op Clinton te gaan stemmen dat ze eigenlijk niet te vertrouwen is.

Voor de kiezers die naar Trump neigen, maakt het weinig uit. In Manchester hebben Melissa en Frank Crane uit buurstaat Vermont hun twee kinderen meegenomen. Franks T-shirt wenst Clinton de gevangenis in, dat van dochter Montgomery belooft dat ze over vier jaar, als ze mag, voor Trump gaat stemmen. Waarom? Montgomery: "Ik denk dat hij een veel betere leider zal zijn dan Hillary Clinton, want zij is een liegende, valsspelende mevrouw en ze verdient het niet". Hoe weet ze dat? "Vanwege de e-mailservers, en dat ze schijnheilig is, ze behandelde de vrouwen van de affaires van Bill heel gemeen." Goed gesproken, vindt vader Frank. "Trump mag dan hier en daar zijn gebreken hebben, als je dat afweegt tegen wat Hillary heeft misdaan, dan is het geen vergelijking."

Dat wordt in de laatste week van de campagne de leus van Trump en zijn aanhangers, die hopen dat hij er de toch al wat geslonken achterstand in de peilingen mee goedmaakt. En als hij geen president wordt, kan de verlenging van de e-mailaffaire ook nog haar diensten bewijzen. Bob Goodlatte, een Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden, sprak met FBI-directeur Comey en vroeg hem of kan blijken dat Clinton meineed heeft gepleegd. Toen hij daar in een tv-interview gisteren verslag van deed, versprak hij zich. In plaats van 'meineed' zei hij impeachment, oftewel het afzetten van een president.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden