Campagne tegen schooluitval van start

(Novum) - Staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) heeft maandag in Den Haag het startschot gegeven voor de campagne 'Jij moet verder leren dan je neus lang is'. Aanleiding voor de campagne is de kwalificatieplicht, een aanpassing van de Leerplichtwet waarmee het kabinet schooluitval wil tegengaan.

De kwalificatieplicht houdt in dat leerlingen tot en met 17 jaar moeten doorleren, tenzij ze al een havo-, vwo- of mbo2-diploma hebben. Het bezit van een van deze diploma's is de zogenoemde startkwalificatie. De kwalificatieplicht betekent niet dat een leerling vijf dagen per week op school zit. Een combinatie van leren en werken om aan de kwalificatieplicht te voldoen is ook mogelijk. Voorheen gold de leerplicht tot en met 16 jaar.

Bijsterveldt stelt dat nog steeds te veel jongeren zonder startkwalificatie van school gaan. "De campagne helpt deze vorm van schooluitval tegen te gaan. Juist omdat we elke jongere hard nodig hebben voor de toekomst", aldus de bewindsvrouw.

Televisiepresentator Jörgen Raymann, die ook in Den Haag bij de start van de campagne aanwezig was, is te zien en te horen in tv- en radiocommercials waarin hij vertelt over de aangepaste Leerplichtwet. Op de website Jijmoetverderleren.nl is meer informatie te vinden. Het kabinet verwacht dat met de kwalificatieplicht negentienduizend extra leerlingen een diploma behalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden