Campagne tegen het 'dumpen' van meisjes heeft nauwelijks effect

ROB PIETERSEN

Een grote campagne in de strijd tegen huwelijksdwang heeft nauwelijks iets opgeleverd. In die campagne wordt allochtone meiden gewezen op de mogelijkheid een noodplan in te vullen, een schriftelijke noodkreet voor als ze na de vakantie niet op school terugkeren.

Het ministerie van sociale zaken verwijst graag naar de 'landelijke multimediale campagne' om jongeren te attenderen op de signalen van huwelijksdwang en achterlating, maar erkent dat nog niet is gemeten hoeveel ingevulde noodplannen dat heeft opgeleverd.

Uit een rondgang van deze krant langs de grote roc's blijkt dat in Amsterdam, bij Flevoland en Midden-Nederland, bij Zadkine en Albeda in Rotterdam en bij het Haagse Mondriaan de afgelopen maanden geen enkel noodplan is ingevuld. De bedachte registratie werkt niet, maar het probleem bestaat wel. Er zijn deze zomer opnieuw pubermeisjes en jonge vrouwen in Turkije en Marokko achtergelaten, zo meldt Stichting Steun Remigranten (zie het artikel hiernaast).

Elke zomervakantie worden meiden 'gedumpt' in het geboorteland van hun ouders. Naar de aantallen kan alleen maar worden gegist. Door een noodplan te tekenen geven meisjes aan voor dat scenario te vrezen en vragen ze hun omgeving stappen te ondernemen als ze niet op school terugkeren. De afgelopen jaren kaartten politici als de vroegere Rotterdamse wethouder Jantine Kriens, Kamerlid Khadija Arib en de Amsterdamse wethouder Andree van Es de zaak aan.

"Wij hebben de afgelopen jaren gedaan wat we konden", zo reageert Van Es (integratie) op de teleurstellende score met de noodplannen. Amsterdam organiseerde in mei een bijeenkomst voor professionals over achterlating, scholen werden geïnformeerd, er werd geflyerd op roc's, hogescholen en de VU. Bij de opleidingen leverde dat dus niets op, maar ook bij het Meldpunt Eergerelateerd Geweld in Amsterdam werd geen noodkreet geregistreerd.

De drempel is te hoog, de registratie omslachtig, zeggen deskundigen. Een woordvoerder van het Landelijk Expertisecentrum Eergerelateerd Geweld van de politie laakt de gebrekkige administratie rond de noodplannen: "Dit is weer zo'n typisch voorbeeld van een prachtige etalage van een mooie winkel, maar het magazijn is leeg. Hier is iets met veel bombarie gepresenteerd, maar er zit geen deugdelijke organisatie achter. "

Het expertisecentrum heeft ook kritiek op verwachtingen die rond de noodplannen worden geschapen. "Want het is heel lastig meiden eventueel terug te halen. Vaak botst de Nederlandse wet met die van landen als Iran en Irak. En wie gaat er zaken doen met de familieclan in Somalië, of met krijgsheren in Afghanistan? Het gaat trouwens vaak om minderjarige meisjes en dan vallen zulke beslissingen gewoon onder het ouderlijke gezag." Een noodplan is niet genoeg, zegt de woordvoerder: "Eigenlijk zou een meisje dat bang is voor achterlating een ondertoezichtstelling moeten vragen. Dat biedt een wettelijk middel om in te grijpen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden