Campagne heeft succes: kind beter tegen zon beschermd

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - Ouders zijn super-voorzichtig geworden met de tere huid van hun kinderen als de zon gaat branden.

“Moeders smeren kinderen veel beter in dan een aantal jaren geleden”, weten verpleegkundigen van het Juliana-Kinderziekenhuis (JKZ) dat pal naast het Haagse strand staat. De laatste dagen is geen enkel kind met overmatige zonnebrand binnengebracht. Volgens de verpleegkundigen werken de campagnes van de kankerbestrijding die waarschuwen dat teveel zon voor het vijftiende levensjaar de kans op kanker als volwassene vergroot.

“Kinderen zoeken zelf ook automatisch bescherming. Ze gaan nooit met gezicht of buik richting zon zitten, altijd met hun ruggetjes”, weten de verpleegsters. Ook de Triodus-crèches in Den Haag zijn streng geworden. Zo mogen kinderen niet buiten spelen als ouders de zonnebrandolie zijn vergeten.

Bij het JKZ loopt het wèl storm met de gevolgen van vakantieongelukjes. Dagelijks komen er tientallen kinderen met gebroken ellebogen en andere fracturen. Ook snijwonden door glasscherven op het strand komen veel voor. De verpleegkundigen merken dat ouders aan het begin van de vakantie nog moeten wennen aan een hele dag oppassen: ze letten dan minder goed op hun kroost. - Pagina 3: Botulisme steekt kop op#

Botulisme steekt kop op VERVOLG VAN PAGINA 1#

Met het warme weer van de afgelopen dagen steekt ook botulisme weer de kop op. Het Instituut voor Veehouderij en Diergezondheid van de Dienst Landbouwkundig Onderzoek (ID-DLO) in Lelystad heeft reeds negen gevallen van de besmettelijke bacterieziekte geconstateerd. De besmettingsgevallen zijn verspreid over het hele land. Botulisme wordt veroorzaakt door een bacterie die goed gedijt bij een hoge watertemperatuur. De bacterie kan dodelijk zijn voor watervogels en vissen.

Ondanks alle ziektegevaren zorgde het warme weer gisteren voor recordaantallen dagjestoeristen langs de stranden en langs de meren van het binnenland. Bij het Henschotermeer in de buurt van Renswoude telde de politie aan het begin van de middag al meer dan 35 000 bezoekers.

Zij sloot toen de toegang tot het meer af en riep mensen via de radio op om thuis te blijven. Want niet alleen de parkeerplaatsen zaten vol, ook op het strand was geen centimeter zand meer vrij.

Ook bij het IJsselmeer was het gisteren heel druk. Het water heeft hier een mediterraan aandoende temperatuur: gisteren mat onze weerkundig medewerker 25 graden bij Marken.

Frisdrank

Het mooie weer betekent een 'geweldige opsteker' voor de verkoop van frisdrank, aldus een woordvoerder van Vrumona (onder andere Pepsi en Seven-Up). “Wij verkopen 60 tot 100 % meer dan normaal.”

Cola Beveridges Nederland meldt ook een lichte stijging van de verkoop. De stijgingen bij de andere producenten lijken de woordvoerder “zeer overtrokken”. “Wij zijn de marktleider.” De frisdrankenproducenten hopen de met drie procent teruggelopen omzet van vorig jaar nu goed te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden