Campagne gaat nu plots over halalvlees

KLEIS JAGER

Marine Le Pen begon er over en nu is ritueel slachten al twee weken een prominent thema in de campagne voor de presidentsverkiezingen. Veel halalvlees komt in de supermarkt en bij de slager terecht zonder etiket. Dat is omdat er abattoirs zijn die alleen nog maar halal slachten, om verdovingen uit te sparen. Het aanbod aan halal en kosjervlees is hierdoor veel groter dan de vraag.

Dagenlang klonk overal het ach en wee over de motieven van Le Pen. Die had, zo luidde de communis opinio, weer eens een smoezelige springplank opgeduikeld om een paar punten te stijgen in de peilingen.

Natuurlijk, haar electorale bedoelingen zijn meer dan duidelijk. Net als die van president Nicolas Sarkozy trouwens, die zich na enige aarzeling ook meester van het thema probeerde te maken. Maar dat ritueel slachten 'alleen maar een religieuze kwestie' is, blijkt moeilijk vol te houden. Onverdoofd slachten zorgt er volgens velen voor dat dieren langer lijden. En het vergroot het gevaar op besmetting met de gevaarlijke E-coli bacterie, waarschuwen sommige Franse veeartsen.

Dat laatste, een onderbelicht aspect, zit zo. Bij halal- en kosjer slachten kan het einde van het spijsverteringskanaal van een rund dat bij de slacht aan zijn poten hangt niet worden afgesloten. Na de halssnede komt de darminhoud in aanraking met het nekgedeelte, dat moslims en joden niet eten, maar andere consumenten wel. Er wordt gehakt van gemaakt en steak haché, een gerecht dat in Frankrijk vaste prik is op het menu van schoolkantines. Afgelopen zomer werden nog acht kinderen opgenomen op de intensive care na het eten van niet goed doorbakken steak haché.

Dat er een probleem is, blijkt ook uit een rapport dat het ministerie van landbouw vorig jaar weigerde openbaar te maken. Hierin staat dat runderen tot zes minuten leven na de halssnede en dat het gemiddeld twee minuten duurt voor ze het bewustzijn verliezen.

Een verdoving is in Frankrijk verplicht sinds 1974 (in Nederland al eerder), voor de joodse en islamitische methode is een uitzondering gemaakt. Nu is onverdoofd slachten steeds meer de norm: bij 40 procent van de runderen gebeurt het, bij 26 procent van de kalveren, 58 procent van de schapen en 22 procent van de geiten. 51 procent als het om alle dieren gaat. En ook dit rapport, opgesteld door experts van het ministerie, erkent het besmettingsgevaar met E-coli.

Landbouwminister Bruno Le Maire probeert de brand te blussen. Volgens Le Maire heeft het onderzoek betrekking op de 'vijftien meest problematische abattoirs'. Het percentage ritueel geslachte dieren zou in werkelijkheid 14 procent bedragen.

De polemiek gaat ondertussen verder, zij het in een iets andere richting. Minister van binnenlandse zaken Claude Guéant legde een verband tussen halal en het stemrecht bij lokale verkiezingen waar hij en zijn partijgenoot Sarkozy tegen zijn. Geef je burgers van buiten de Europese Unie zonder de Franse nationaliteit stemrecht - meestal moslims - dan is de kans groot dat ze '100 procent halal'-schoolkantines eisen, aldus Guéant.

Dat vond Sarkozy wat sterk uitgedrukt. "Maar", zo waarschuwde hij, "het is inderdaad waar dat als je buitenlandse gemeenschappen stemrecht geeft, het risico bestaat dat ze als pressiegroepen functioneren. Stemrecht moet verbonden blijven met het Franse staatsburgerschap."

Dat zijn rivaal François Hollande voor het stemrecht van buitenlanders is, begrijpt Sarkozy wel. "Als je het contact met het volk kwijt bent, heb je behoefte aan een nieuw electoraat."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden