Cameron zoekt wegen om illegale migrant te weren

Premier wil dat de politie beslag kan leggen op de inkomsten van illegalen

De Britse premier David Cameron presenteerde gisteren zijn plannen om illegale immigratie tegen te gaan en de toegang tot het Verenigd Koninkrijk te beperken. Dat deed hij in zijn eerste toespraak over immigratie sinds hij een tweede termijn won in de algemene verkiezingen.

In zijn speech richtte Cameron de aandacht vooral op illegale immigranten. Officiële cijfers over het aantal illegale immigranten in Groot-Brittannië zijn niet beschikbaar.

Cameron wil onder andere de politie de bevoegdheid geven om de inkomsten van illegale migranten in beslag te nemen. Dat zou het moeilijker voor hen moeten maken om in Groot-Brittannië te blijven.

Verder wil de premier bedrijven verbieden om personeel in het buitenland te werven als ze de vacatures niet ook in Groot-Brittannië adverteren.

"Een sterk land is niet een land dat de brug ophaalt", zei hij. "Het is een land dat immigratie beheerst. Want als je dat niet doet, krijg je onbeheerste druk op openbare diensten. Dat roept basale vragen op over eerlijkheid."

Uit nieuwe cijfers van het Britse bureau voor de statistiek blijkt dat de netto migratie - het aantal mensen dat zich in het Verenigd Koninkrijk heeft gevestigd minus het aantal mensen dat het land heeft verlaten - in 2014 is gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. In 2014 ging het om 318.000 blijvers, ruim 100.000 meer dan het jaar ervoor.

In totaal kwamen er vorig jaar 641.000 migranten naar Groot-Brittannië. Iets meer dan de helft van hen kwam uit landen van de Europese Unie. EU-burgers hebben het recht om in Groot-Brittannië te wonen en te werken.

Immigratie is op dit moment een van de belangrijkste politieke splijtzwammen in Groot-Brittannië. Cameron zei al voor de verkiezingen van 2010 dat hij de netto migratie met 'tienduizenden' omlaag wilde brengen. De net herkozen Britse premier herhaalde gisteren deze ambitie.

"Het is teleurstellend dat wij niet meer vooruitgang hebben geboekt, maar ik vat deze cijfers op als een duidelijke instructie om resultaat te boeken en dat sneller te doen", aldus Cameron.

De Labourpartij uitte gisteren kritiek op Camerons plan en wees op de grote kloof tussen retoriek en realiteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden